Програма „Поколения” на СГХГ представя творби на голямата Калина Тасева

zz352-Kalina-21-06-2018-1-NEWЦелта на инициативата е да очертае присъствието на Дечко Узунов в творчеството на неговите ученици.

СОФИЯ. Единадесет великолепни картини, обхващащи различни периоди от творчеството на голямата българска художничка Калина Тасева, представя първата изложба от програмата „Поколения”, инициатива на Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Творбите, седем от които са от колекцията на СГХГ, а четири са собственост на семейството на художничката, са изложени в галерия „Дечко Узунов” (бул. Драган Цанков” 24).

С тази програма екипът на галерията има за цел да очертае живото присъствие на акад. Дечко Узунов (1899-1986) в творчеството на неговите ученици, на най-добрите от които съдбата е отредила да оставят ярка художествена следа и да завещаят на поколенията произведения, сътворени с уникалния си творчески почерк. Сред имената на тези ученици безспорно е и името Калина Тасева, която макар и на 91-годишна възраст продължава да рисува, а в движението на четката ѝ продължава да живее частица от духа на учителя Дечко Узунов, обясняват своята идия от СГХГ.

zz352-Kalina-21-06-2018-2-NEW„Името на Калина Тасева отдавна се е превърнало в знак за ярко творчество, в синоним за мъдро и аристократично присъствие в българското изкуство. Завършила днешната Национална художествена академия, тя е сред най-ярките ученици на художника, сценографа и общественика Дечко Узунов, каза през 2008 г. изтъкнатият изкуствовед Петър Змийчаров (1961-2016). „Изкуството на Калина Тасева сякаш не позволява да се пише за него. То приканва към дистанциране, вглъбяване, съзерцание, тишина. Някой определят художничката като създателка на „сънувани картинни светове”, на образи „свалени от иконостас”, на творби, разгръщащи се като „ритуално тържество, вътрешно напрегнати и тревожни”. Да, да се пише за Калина Тасева е изпитание, защото тя ни дава среща с едно изкуство, което ни увлича с магията си от цветове, с пластичния си език, с познатите и в същото време изключително своеобразни композиционни решения. Зад всичко това неизменно прозират следите от изминатия от художничката творчески път. Път започнал в далечната 1946 г., когато 19-годишната Калина Тасева пристъпва в ателието по живопис на проф. Дечко Узунов…”

Калина Тасева е един от доайените на съвременната българска художествена сцена. През ноември м.г., по повод нейната юбилейна изложба, която се състоя в столичната галерия „Арте”, artnovini.com написа: „…Освен изключителна художничка, Калина Тасева е личност, която е далеч от всекидневната банална суета, далеч от болезнената амбиция за слава – нейният свят и нейното изкуство са докосване до Хармонията и Съвършенството на [възможната] Вечна красота, до които човек може да достигне по един-единствен начин – с любов, искрена и всеотдайна…”

За експозицията в галерия „Дечко Узунов” художничката проф. Десислава Минчева – дъщеря на Калина Тасева, сподели пред БНТ: „Той [Дечко Узунов] никога не е бил учител в оня смисъл на думата на даскал. По-скоро с целия си артистичен живот дух, разсъждения, предимно с картините си по някакъв начин е оказвал влияние върху тях.” А преди четири години, по повод друга (съвместна) изложба каза: „…Майка ми е човек с изключителен характер и талант и това се вижда от пръв поглед… В недобро здраве и въпреки това – с неимоверна мощ! Тя, според мен, е достигнала оня синтез (без грам загуба на емоция), до който мнозина се чудят как да се доближат, а при нея идва някъде отвътре и без насилие. Със сигурност изпитва физическа слабост. Със сигурност усилията и идват в повече… твърде често. Със сигурност обаче с времето нейната сила се е трансформирала в нещо ДРУГО – в чист живописен език, необременен от дребни детайли и сгъстената емоционалност е на границата с драмата, повече от всякога. Език, в който не съществува нищо ненужно.

Не си спомням майка ми да се е интересувала от моди и пазар. Тя сякаш притежава по рождение истинско, лично, непоколебимо мерило за стойност. Мисля, че критерият е дар Божи и възпитание, но и характер…”

Изложбата на Калина Тасева в Художествена галерия „Дечко Узунов” може да бъде разгледана до октомври 2018 г.

zz352-Kalina-21-06-2018-3-NEW* * *

БИОГРАФИЯ

КАЛИНА ТАСЕВА е родена на 5 юни 1927 г. в София, в семейството на Славка (племенница на Яне Сандански) и Петър Тасеви. Баща й е журналист в спрения през 1944 г. вестник „Мир”, а по-късно работи във в. „Ден”. Дядото на Калина – Лазар Тасев (съратник на Яне Сандански и Гоце Делчев) и баба й Анастасия са от Битоля.

През 1952 г. Калина Тасева завършва специалност „Живопис” в Художествената академия в София, като студентка на проф. Дечко Узунов (1899-1986) и на проф. Илия Петров (1903-1975).

Започва творческия си път с картини на историческа и възрожденска тематика. Нейната творба „Левски пред съда” създава образа на Апостола на българската свобода, който помнят поколения българи. След него се редят голямоформатни исторически композиции и портрети на комити – значими образи в българското изобразително изкуство.

Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа и участва във всички Общи художествени изложби (ОХИ), организирани от Съюза на българските художници (СБХ), чийто член е от 1953 г.

Избирана е многократно в ръководството на художническата организацията. От 1984 г. е член-кореспондент на Съюза на австрийските художници „Кюнстлерхаус” (Künstlerhaus), Виена. Носителка е на множество престижни отличия, сред които са наградите „Владимир Димитров-Майстора” (1974), „Захари Зограф” (1975), Награда на Второто триенале на реалистичната живопис (1976), награда „Никола Петров” (1999); както и на ордените „Народна република България” – първа степен (1984) и „Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен (2008).

През 1976 г. получава званието „Заслужил художник”, а през 1984 г. и „Народен художник”.

Освен в Българияпрез последните годините многократно излага свои картини в галерия „Арте”, във варненската галерия „Теди”, както и в галерия „Райко Алексиев” (1998, 2004), НДК (2001), Национални есенни изложби – Пловдив (2003), галерия „Пролет”, Бургас (2006), СГХГ (2008)Калина Тасева представя свои творби в Хамбург, Франкфурт, Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Анкара, Аахен и т.н. Нейни произведения са собственост на НХГ, СГХГ и на редица художествени галерии в страната и в чужбина.