Валерий Гергиев и Анна Нетребко озаряват „Концерт в лятна нощ” в „Шьонбрун”

През тази година темата на „Концерт в лятна нощ” в двореца Шьонбрун е вдъхновяваща - „Италианска нощ”. Снимка: © Wiener Philharmoniker, Arve Dinda
През тази година темата на „Концерт в лятна нощ” в двореца Шьонбрун е вдъхновяваща – „Италианска нощ”. Снимка: © Wiener Philharmoniker, Arve Dinda

Пред 100-хилядната публика Виенската филхармония ще изпълни шедьоври от Росини, Вреди, Пучини, Чайковски, Прокофиев и др.

ВИЕНА. Седем години по-късно световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев (Valery Gergiev) се завръща за традиционния „Концерт в лятна нощ” (Sommernachtskonzert der Wiener Philharmoniker) в парка на легендарния дворец „Шьонбрун” (Schloss Schönbrunn), където на 31 май, четвъртък, от 20.30 ч. до 22.00 ч. заедно с Виенската филхармония (Wiener Philharmoniker) и с оперната прима Анна Нетребко (Anna Netrebko) ще пренесе 100-хилядната публика в една незабравима „Италианска нощ” (Eine italienische nacht; An Italian Night).

В концертната програма (бел.ред.: всички произведения и редът на тяхното изпълнение можете да прочетете в края на текста) ще прозвучат шедьоври на знаменити италиански композитори като Джоакино Росини (Gioachino Rossini; 1792-1868), Джузепе Верди (Giuseppe Verdi; 1813-1901), Джакомо Пучини (Giacomo Puccini; 1858-1924), Пиетро Маскани (Pietro Mascagni; 1863-1945), Франческо Чилеа (Francesco Cilea; 1866-1950) и Руджеро Леонкавало (Ruggero Leoncavallo; 1857-1919), както и италиански теми от техните руски колеги Пьотр Илич Чайковски (Pyotr Ilyich Tchaikovsky; 1840-1893) и Сергей Прокофиев (Sergei Prokofjew; 1891-1953).

Концертът, който от 2004 г. се провежда под открито небе в пространството между великолепния бароков дворец и прочутият Нептунов фонтан (Neptunbrunnen), е напълно безплатен за жителите и гостите на Виена. Целта на тези концерти, които от 2008 г. се наричат „Концерт в лятна нощ”, е популяризирането на класическата музика и всяка година програмата има определена тема, казват от Виенската филхармония, организатори на грандиозния спектакъл. През 2018 г. проявата ще премине под мотото „Италианска нощ”. Досега летния концерт е дирижиран от личности като Жорж Претр (Georges Prêtre), Зубин Мета (Zubin Mehta), Даниел Баренбойм (Daniel Barenboim), Франц Велсер-Мьост (Franz Welser-Möst), Густаво Дудамел (Gustavo Dudamel), Кристоф Ешенбах (Christoph Eschenbach), а солисти са били световноизвестни изпълнители като виртуозният китайски пианист Ланг Ланг (Lang Lang), американското сопрано Рене Флеминг (Renée Fleming), германо-канадският тенор Михаел Шаде (Michael Schade), брилянтният австрийски цигулар Бенямин Шмид (Benjamin Schmid) и др.

И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават концерта директно, а около 70 телевизионни компании от цял свят ще го излъчат на запис.

Карта с входовете и изходите за „Концерт в лятна нощ” в двореца Шьонбрун. Илюстрация: Screenshot of sommernachtskonzert.at
Карта с входовете и изходите за „Концерт в лятна нощ” в двореца Шьонбрун. Илюстрация: Screenshot of sommernachtskonzert.at

Вратите на парка (дворецът „Шьонбрун” е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1996 г.) ще бъдат отворени за меломаните още в 12.00 ч. на 31 май.

Публиката на грандиозния „Концерт в лятна нощ” обикновено достига 100 хил. души, което налага и перфектна организация на събитието. Тъй като проявата е безплатна, не се правят предварителни резервации на места, напомнят организаторите. Ограничен брой билети, но само за местата, означени със зелено кръгче и цифра 4 (Brunnenbecken) на картата, ще бъдат продавани в деня на концерта от 17.00 ч.

Както обикновено, зоната пред сцената, която вече е разположена до сградата на двореца, а не както преди – пред фонтана на Нептун, е разделена на две части: VIP Seating, която е достъпна само с покани, и Public Seating Area – за публиката.

Посетителите на концерта в двореца Шьонбрун трябва стриктно да спазват изискванията на организаторите. Илюстрация: Screenshot of sommernachtskonzert.at
Посетителите на концерта в двореца Шьонбрун трябва стриктно да спазват изискванията на организаторите. Илюстрация: Screenshot of sommernachtskonzert.at

Входовете за публиката на концерта са: от източна посока – откъм Майдлинг Meidlinger Tor, и от запад – откъм ХитцингHietzinger Tor. Достъпът за официалните гости и лицата с покани, както и за хората с увреждания, е се осъществява през главния вход на двореца – Haupttor des Schlossparks.

След запълването с публика на съответната зона, входовете ѝ ще бъдат затворени и ще е възможно само да се излиза от нея, гласят разпоредбите.

Важна подробност да посетителите, които смятат да гледат концерта от площите пред Глориетата (Gloriette; Schönbrunner Berg): поляната пред емблематичната архитектурна забележителност не е част от мястото на събитието, предупреждават организаторите и напомнят, че за този район важат с пълна сила правилата в парка, а посетителите трябва да имат предвид, че пребиваването им там ще е „на свой собствен риск!” Входът и изходът за поляната пред Глориетата (Gloriettewiese) ще става единствено през порталите Maria Theresien Tor и Tiroler Tor. Достъпът от тази част на парка до мястото на концерта пред Нептуновия фонтан ще бъде регулиран в съответствие с броя на посетителите и ще бъде преустановен в 19.00 ч. Влизането през Maria Theresien Tor и Tiroler Tor ще бъде възможно до 21.00 ч.

Организаторите на концерта препоръчват публиката да използва обществения транспорт, тъй като местата за паркиране в района на „Шьонбрун” са ограничени. Не се допуска влизането в парка с велосипеди, с домашни любимци, както и с детски колички. Забранено е използването на преносими столове, пейки и одяла, тъй като алеите трябва да са напълно проходими при напускане на съответните райони.

В случай, че метеорологичните условия не позволят провеждането на събитието на 31 май, организаторите са предвидили резервна дата – 1 юни, петък.

Важно!!!: С всички подробности за концерта и за пропускателния режим можете да се запознаете в официалния сайт на събитието.

Диригентът Валерий Гергиев (Valery Gergiev). Снимка: © Decca / Marco Borggreve
Диригентът Валерий Гергиев (Valery Gergiev). Снимка: © Decca / Marco Borggreve

* * *

Участниците

ВАЛЕРИЙ ГЕРГИЕВ е роден през 1953 г. в Москва. Той е представител на санктпетербургската диригентска школа. Дебютира през 1978 г. в прочутия Мариински театър (тогава – „Киров”) в Санкт Петербург (тогава – Ленинград) с „Война и мир” от Рахманинов. От 1988 г. е музикален директор на Мариинския театър, а от 1996 г. и негов художествен ръководител и генерален директор. Валерий Гергиев е работил с всички големи оперни театри в света.

Има много наситена и активна международна концертна дейност. Работи със Световния оркестър на мира, чийто ръководител е от 1997 г., с филхармониите на Берлин, Париж, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелис, със симфоничните оркестри на Чикаго, Кливланд, Бостън, Сан Франциско, Кралският оркестър Консертгебау (Royal Concertgebouw Orchestra) в Амстердам, и други . От 1995 до 2008 г. Гергиев е главен диригент Ротердамската филхармония (Rotterdams Philharmonisch Orkest), от 2007 до 2015 ръководи Лондонския симфоничен оркестър (London Symphony Orchestra; LSO), а от 2015 Мюнхенската филхармония (Münchner Philharmoniker).

От 2011 г. е начело на организационния комитет на престижния Международен конкурс „Чайковски” (International Tchaikovsky Competition).

Валерий Гергиев е носител и лауреат на повече от 50 ордена и награди.

Сопраното Анна Нетребко (Anna Netrebko).Снимка: © Vladimir Shirokov
Сопраното Анна Нетребко (Anna Netrebko).Снимка: © Vladimir Shirokov

* * *

АННА НЕТРЕБКО е известна като златното сопрано, което руши стереотипите за образа на оперната дива. Родена е през 1971 г. в Краснодар, бивш СССР, а музикалното си образование получава в консерваторията в Санкт ПетербургСанкт-Петербургская консерватория имени Н. А. Римского-Корсакова, в класа на проф. Тамара Новиченко. През 2007 г. оперната изпълнителка е включена в класацията на TIME на 100-те най-влиятелни личности в света и става първият класически музикант в този списък.

От триумфалния ѝ дебют на фестивала в Залцбург през 2002 г., в ролята на Дона Анна в „Дон Жуан” (Don Giovanni; 1787) от В.А. Моцарт (Wolfgang Amadeus Mozart; 17561791), името на Нетребко става известно в почти всички големи оперни театри по света. Тя пее в Метрополитън опера (Metropolitan Opera), Los Angeles Opera, Лирик опера (Lyric Opera of Chicago) в Чикаго, Кралската опера в Лондон (Theatre Royal, Covent Garden), Ла Скала в Милано (La Scala), Виенска държавна опера (Wiener Staatsoper), оперите в Париж, Цюрих, Берлин, Баварската опера в Мюнхен (Bayerische Staatsoper). На сцената на Виенската държавна опера тя пее Леонора в „Трубадур” (Il trovatore, 1853) от Верди и Адриана Лекуврьор в едноименната опера Adriana Lecouvreur (1902) на Франческо Чилеа.

Анна Нетребко често се завръща в Мариинския театър в Санкт Петербург, където дебютира през 1993 г. с ролята на Сузана в „Сватбата на Фигаро” (Le nozze di Figaro; 1786) от Моцарт и където работи заедно с дългогодишния си ментор – диригентът Валери Гергиев.

В края на декември 2015 г. Анна Нетребко се омъжи за азербайджанския тенор Юсиф Ейвазов. Живее във Виена и Ню Йорк.

* * *

ВИЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ е създадена през далечната 1842 г., когато германският композитор и диригент Ото Николай (Otto Nicolai; 1810-1849), дирижира концерт с членове на Императорския оркестър към Hof-Operntheater. Този концерт, наречен „Филхармоничен” (Philharmonische) се смята за събитието, с което легендарният диригент създава Виенската филхармония като самостоятелен оркестър, а от основаването му до днес, формацията е управлявана от Административен комитет, чиято дейност (артистична, организационна и финансова) е независима. Всички решения се взимат на демократичен принцип с гласуване от членовете на оркестъра на Общо събрание

Всяка година грандиозният „Концерт в лятна нощ” на Виенската филхармония привлича около 100 хил. души. Снимка: © Wiener Philharmoniker, Arve Dinda
Всяка година грандиозният „Концерт в лятна нощ” на Виенската филхармония привлича около 100 хил. души. Снимка: © Wiener Philharmoniker, Arve Dinda

* * *

Програма на „Концерт в лятна нощ” 2018
(Sommernachtskonzert 2018):

Gioacchino Rossini
Guillaume Tell: Overture: Finale

Giuseppe Verdi
La forza del destino: Overture

Giacomo Puccini
Tosca: „Vissi d’arte, vissi d’amore”

Pietro Mascagni
Cavalleria rusticana: Symphonic Interlude

Giuseppe Verdi
Aida:
Triumphal March
Ballet Music

Pjotr Iljitsch Tschaikowsky
Swan Lake: Neapolitan Dance

Sergei Prokofjew
Romeo and Juliet Suite No. 2 op. 64b, No. 1.,
Montagues and Capulets

Francesco Cilea
Adriana Lecouvreur: „Io son l’umile ancella”

Giacomo Puccini
Manon Lescaut: Intermezzo

Ruggero Leoncavallo
Pagliacci: „Stridono lassù”