Биг бендът на Музикалната академия ще дебютира в Първо студио на БНР

Тромпетистът Мишо Йосифов е дирегент на Биг бенда на НМА от 2015 г. Снимка: БНР
Тромпетистът Мишо Йосифов е дирегент на Биг бенда на НМА от 2015 г. Снимка: БНР

Диригент на формацията е тромпетистът Мишо Йосифов, а концертната програма включва композиции на Рей Чарлз, Каунт Бейзи, Тито Пуенте и др.

СОФИЯ. Известният български тромпетист-виртуоз Михаил Йосифов ще дирижира Биг бенда на Катедра „Поп и джаз изкуство” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (НМА), който ще свири за първи път в емблематичното Първо студио на Българското национално радио (БНР) на 15 февруари, четвъртък, от 19.30 ч., съобщиха от националната медия.

Концертът е част от Биг бенд джаз академията на БНР, която за трета поредна година представя на престижната сцена талантливи млади изпълнители. Академията е проект на Музикална къща БНР, който открива и развива творчеството на бъдещите звезди. С поредица от концерти в Първо студио на националното радио тази творческа лаборатория дава шанс на младите музиканти да свирят заедно с някои от най-добрите джаз изпълнители в страната.

Биг бендът на катедра „Поп и джаз изкуство” на НМА е създаден в средата на 70-те години на миналия век от Йонко Татаров като учебен оркестър за студенти-инструменталисти от различни специалности. Освен него през годините диригенти на бенда са били големи имена на българската джаз и поп музика като Томи Димчев и Ясен Обретенов. От 2015 г. начело на Биг бенда е Михаил Йосифов – един от най-успешните български тромпетисти, композитор и аранжор. Той участва в създаването на различни музикални проекти, сред които и Брас Асоциация, пише музика за филми и театрални постановки, както и за формацията „Михаил Йосифов секстет”, с която издава първия си албум „Счупени прозорци”. Преподавател е по тромпет и импровизация в Катедра „Поп и джаз пеене” на НМА. Под диригентството на Мишо Йосифов Биг бендът представя с голям успех мюзикъла „Кабаре” (Cabaret; 1966) от Джон Кандър (John Kander; 1927), Джо Мастероф (Joe Masteroff; 1919) и Фред Еб (Fred Ebb; 1928-2004) на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски” в София и участва в откриването на летния фестивал „A to JazZ”.

За първия си концерт в Първо студио на БНР младите музиканти са подготвили класически джазови композиции на Рей Чарлз (Ray Charles; 1930-2004), вокалното трио Andrews Sisters, Baker Brothers, Тито Пуенте (Tito Puente; 1923-2000), Каунт Бейзи (Count Basie; 1904-1984) и др. Освен като техен диригент и преподавател, Михаил Йосифов ще бъде и солист на оркестъра.

Входът за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров”, от Специалност „Музика” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Катедра „Музика” в Нов български университет и АМТИИ – Пловдив, е свободен срещу представяне на ученическа или студентска карта.