Кристина Щайнбрехер-Пфанд, художествен директор: viennacontemporary намери своя дом в Marx Halle

Кристина Щайнбрехер-Пфанд, артистичен директор и говорител на viennacontemporary. Снимка: © viennacontemporary / Elsa Okazaki
Кристина Щайнбрехер-Пфанд, артистичен директор и говорител на viennacontemporary. Снимка: © viennacontemporary / Elsa Okazaki

Изложението за съвременно изкуство във Виена е място, където хората се чувстват щастливи, казва неговата арт директорка.

ВИЕНА. От 22 до 25 септември в легендарната „желязна” Marx Halle (Karl-Farkas-Gasse 19, 1030 Wien) се провежда изложението viennacontemporary 2016 най-големият форум за съвременно изкуство в Австрия. В арт експото, чийто акцент е творчеството на артисти от Централна и Югоизточна Европа, представят свои експозиции 112 галерии от 28 страни от цял свят.

Кристина Щайнбрехер-Пфанд (Christina Steinbrecher-Pfandt), артистичен директор на viennacontemporary, даде специално интервю за artnovini.com, в което разговаряхме за изложението, за Виена, за съвременното изкуство, за днешния арт пазар…

* * *

За втора година viennacontemporary се провежда в Marx Halle. Как се чувствате тук?

– Чувстваме се прекрасно! Тук намерихме дом за изложението за съвременно изкуство във Виена.

През 2016 г. представяте нов формат – Solo Expanded, в който със самостоятелни проекти участват чуждестранни артисти. Как стигнахте до тази идея?

– Вече пета година правим viennacontemporary и разбрахме, че на хората им е интересно, когато им се разказват истории – т.е., когато експозицията съдържа нещо повече от творбите на художника. Смятаме, че с този формат може да бъде представена по-широко художествената позиция на автора. В тази посока имаше запитване от страна на изложителите и ние реагирахме със Solo Expanded. За щастие, отзивите за този формат са отлични, тъй като на посетителите на изложението много им допаднаха идеите и на художниците, и на кураторите.

Сега отделяте голямо внимание и на артисти от Северна Европа: селектирани са галерии от Финландия, Дания, Швеция, обединени в програмата Nordic Highlights. Този формат също ли е нова инициатива?

– Да, Nordic Highlights също е нов формат и го провеждаме съвместно с нашите партньори от Виена. Някои от представителите на организационния комитет на viennacontemporary, които имат много добри контакти с различни галерии от Скандинавия, споделиха, че към изкуството на северните страни има голям колекционерски интерес и от 2014 г. започнахме да работим по осъществяването на тази идея. Фокусирахме се в тази посока и резултатът вече е налице. Идеята е специфична, но е отлична, тъй като идва от нашите партньори в изложението.

Тази година във Focus е изкуството на бивша Югославия и на Албания. Очевидно, кураторката Адела Деметя (Adela Demetja) е имала сложна задача – да представи и да съпостави две абсолютно противоположни като история, концепция и развитие художествени сцени, но които днес вървят заедно по пътя на съвременното изкуство. Експозицията, представена във Focus: Ex-Yugoslavia and Albania е впечатляваща и задълбочена…

– Задачата и решението беше на Адела. Когато се обърнах към нея, тя предложи именно този проект и каза, че като куратор иска той да бъде представен именно така.

Винаги работя по този начин – с куратори от съответния регион. Защото дори и да зная, не мога да зная всичко. Никога не взимам решенията сама, а разчитам на хора от региона, които са по-знаещи и са по-близо до проблематиката. Затова решението е на Адела – това е нейният кураторски възглед.

Всички виждаме какво се случва днес със света. Къде, според вас, по-бързо падат бариерите – в политиката или в изкуството?

– При всеки конфликт езикът на изкуството и на културата са тези, които продължават напред. Защото нещата, които неотменно признават от другата страна, са точно изкуството и културата.

Когато, преди почти десет години, дойдох за първи път във Виена бях възхитен от работата на местните музеи с децата и с младите хора. Един от вашите основни формати е наречен Family. Младите хора чувстват ли се щастливи на viennacontemporary?

viennacontemporary е виенско изложение. Бих го сравнила с провеждането на европейското първенство по футбол – човек може цяла година да не ходи на мач, но поне веднъж в годината ще го направи. На голям форум. Така е и тук – хората често посещават различни места – изложби, музеи, театър, опера и т.н., но на така ярко събитие като viennacontemporary, където са представени не само повечето от най-изявените австрийски галерии и автори, но и артисти от чужбина, те идват с удоволствие. По този повод ние създадохме и програмата Family, която е предназначена за всички възрастови групи: децата, техните родители, пенсионерите. Изложението viennacontemporary е място, където хората се чувстват щастливи.

Дмитрий Аксенов (вляво), председател на Борда на viennacontemporary, Кристина Щайнбрехер-Пфанд - арт директор, и Ренгер ван ден Хойвел - управляващ директор на арт форума, по време на пресконференцията преди откриването на изложението във Виена. Снимка: © artnovini.com
Дмитрий Аксенов (вляво), председател на Борда на viennacontemporary, Кристина Щайнбрехер-Пфанд – арт директор, и Ренгер ван ден Хойвел – управляващ директор на арт форума, по време на пресконференцията преди откриването на изложението във Виена. Снимка: © artnovini.com

Достатъчно е човек да разгледа изложението, за да се убеди, че работите много добре с австрийските институции. Какво ви дава това сътрудничество?

– Половината от посетителите на viennacontemporary идват от чужбина. За нас формулата на успеха е както в интересната програма на изложението, така и в интересната програма, която предлага градът.

По отношение на качеството тук институциите работят на най-високо ниво. Ние искаме хората да идват във Виена, да научат повече за този забележителен град. Посетителите на изложението трябва да ни харесват, важно е всичко да харесват. Искаме да идват тук всяка година, но за тази цел те трябва да се влюбят в художниците, в галериите, в музеите. Те имат потребността да харесват нещо повече от самото изложение, те трябва да харесват още нещо. Необходима ни е взаимна връзка.

Сред основните цели на всяко изложение е да осигурява комуникацията между художници, галеристи, колекционери, институции; да образова. Но изложението трябва да отбелязва и новите тенденции. Какво ново видяхте през тази година на viennacontemporary?

– Видях много фотография. Това е интересна тенденция, която заслужава внимание. Смятам, че изложителите много добре разбират интересите на посетителите, които идват тук, и се подготвят изключително добре и целенасочено за участието си във viennacontemporary.

В началото на лятото арт експерти отбелязаха, че за първото полугодие на 2016 г. в света са продадени с 25% по-малко произведения на изобразителното изкуство, в сравнение със същия период на миналата година. Според вас, тази статистика има ли значение за реалния пазар на изкуство – тъй като, мисля, че аукционите са особен пазарен сегмент?

– За търговете, провеждани от големите аукционни къщи, се изписа много. Те запълниха огромно медийно пространство и по този начин оставиха много малко място за галериите и останалите арт събития. Но, както виждаме на viennacontemporary, когато създадеш интересен формат, хората идват и купуват.

Навярно световната пазарна конюнктура ще повлияе върху дейността на галериите, но на тези, които работят с водещите аукционни къщи. На другите, което не работят с големите арт дилъри, а са насочени към младите, новите, израстващите при тях автори, тази статистика едва ли ще окаже влияние.

Големите пари на аукционите не компрометират ли нормалния, да го наречем достъпен арт пазар?

– Този фрагмент е от полето на медийте, където непрекъснато се говори за многомилионни продажби и по този начин се създава усещането, че за да купиш произведение на изкуството, трябва да имаш милиони, а всичко различно не е интересно и не е стойностно. Но, все пак, нали не всеки ходи облечен в дизайнерски дрехи! Да, днес притегателните теми са парите, известността, блясъка, които заемат все повече и повече територия в средствата за масова информация, а за умните хора – не остана място. За съжаление по-важно е да бъде написано нещо пикантно, отколкото нещо за един умен човек.

Как мислите, какво стои зад бурното развитите на арт пазара в Китай и Югоизточна Азия – пари, снобизъм, мода или духовна потребност? Този главоломен ръст не е ли опасен! Някои арт експерти припомниха с какъв трясък се спука „големия арт балон” през 2008 г.

– През последните 25 години в Китай всички сили бяха отдадени за развитието на производството – да кажем така – на капитализъм, но с по-малко политическа свобода. Но хората не могат единствено да работят и да спят, да работят и да спят. Днес, например, там се регистрират… църкви. Въпреки че не са вярващи, някои дори стават католици. Китай е огромен пазар, но местните хора имат духовната потребност да намерят своето място, да открият своите ценности. Ценности, които се налагат от отношенията между хората. И в резултат на тази голяма потребност възниква друг език – не технически, а език на културата, на изкуството…

През тази година във viennacontemporary участват две китайски галерии, които искат да общуват с нас, да представят свои художници, да получат обратна връзка…

Кристина Щайнбрехер-Пфанд има богат опит като куратор от престижни изложения, а през 2009 г. е съкуратор на основния проект „Безусловна любов” (Unconditional Love) на 53-ото Венецианско биенале Снимка: © artnovini.com
Кристина Щайнбрехер-Пфанд има богат опит като куратор от престижни изложения, а през 2009 г. е съкуратор на основния проект „Безусловна любов” (Unconditional Love) на 53-ото Венецианско биенале Снимка: © artnovini.com

В едно ваше изявление казвате, че Виена е „добра база за арт изложение”. Или, може би – за арт изложения? Само през есента на 2015 г. тук бяха проведени пет арт панаира. Градът, обаче, не е така голям както са Лондон, Париж, Берлин, например. Според вас, галериите и колекционерите имат ли достатъчен финансов ресурс и кураж, за да участват в толкова много изложения?  

– Не, не мисля. Вижте какво се случи в Лондон – дори изложението Frieze отмени изданието си за 2017 г. Какво означава това за мегаполис като британската столица, където имаше големи изложения два пъти годишно… В град като Виена арт изложение с мащабите на viennacontemporary може да има само веднъж в годината.

Имате голям опит в Москва, от Биеналето във Венеция… Но, мисля, че viennacontemporary е нещо различно. Работите 360 дни в годината за останалите 5 – струва ми се без почивка. Какво е необходимо, за да бъде едно арт изложение успешно?

– В наше време трябва добре да разбираш своята идея, това което искаш да направиш. Мястото, градът, където искаш да я осъществиш, трябва да бъде близо до летище, да бъде с добре изградена и практична инфраструктура, да има интересни музеи и галерии. Необходимо е да имаш силни партньори. Количеството не е задължително – важно е качеството. Важно е и всички ние да приемем, че имаме обща мисия. Ако единият смята, че ще е по-добре изложението да бъде проведено през януари, а другият твърди, че това трябва да се случи през октомври – няма да се получи нищо. Сам човек не може да направи успешно арт експо. Трябва ви град; град, който да разбира, че това му е необходимо; ако не го разбира, тогава изложението ще е невъзможно.

За финал – особен въпрос. През 2014 г. един от изтъкнатите и многоуважавани специалисти в Русия и в света, Ирина Антонова, президент на Държавния музей за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин” каза: „Не трябва да приемаме съвременното изкуство като изкуство…” Как мислите: съвременното изкуство изкуство ли е?

– Разбира се, че е изкуство. Това е като успоредно движение. Исторически факт. Изкуството е като историята, която се развива – можем да пишем за нея, да я рисуваме, както намерим за добре, а след 10 години, например, да погледнем назад и да обсъждаме миналото.

Благодаря ви за интервюто!

* * *

Биография

КРИСТИНА ЩАЙНБРЕХЕР-ПФАНД (Christina Steinbrecher-Pfandt) е родена през 1983 г. в Казахстан. Завършила е Университета в Манчестър (Manchester University), където през 2007 г. се дипломира с магистърска степен по съвременно изкуство (Master in Contemporary Art).

От 2009 до 2012 г. е артистичен директор на изложението Арт Москва (Art Moscow) и e съкуратор на основния проект „Безусловна любов” (Unconditional Love) на 53-ото Венецианско биенале (53rd Venice Biennale; 2009), както и част от кураторския екип на Третото Московско биенале (2009). През 2011-2012 г. Кристина Щайнбрехер-Пфанд е назначена за арт директор на Дома на художниците в Москва. През 2012 г. е куратор на Platform Moscow в Берлинския фестивал (Berliner Festspiele).

През юни 2013 г. тя е куратор на изложбата Rhythm Assignment на руската художничка Катя Бочавар (Katya Bochavar) в Bonnefanten Museum в Маастрихт, а през 2013 г. представя специален проект на Московското биенале.

От 2010 г. Кристина Щайнбрехер-Пфанд е куратор и ръководител на фондацията Sputnik Art, а от 2011 г. работи за престижната Innovation Prize of the National Centre for Contemporary Art в Москва.

През 2012 и 2013 г., заедно с Вита Заман (Vita Zaman), Кристина Щайнбрехер-Пфанд е единият от двамата артистични директори на изложението за съвременно изкуство Viennafair The New Contemporary. От 2014 г. тя е артистичен директор на viennacontemporary.