Jan 19
Руският музей предлага виртуални разходки PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 21 Май 2011г. 09:40ч.

Държавният Руски музей в Санкт Петербург. Снимка: Дмитрий ШипуляСАНКТ ПЕТЕРБУРГ. Държавният Руски музей пуска сайта (rmtour.ru), който предлага на почитателите на изобразителното изкуство вирутални разходки из всички сгради на комплекса, в това число и в Михайловския, Строгановския, Мраморния и Летния дворци, съобщават от неговата пресслужба.

Във „Виртуални разходки из Руския музей” интериорите са възпроизведени чрез панорамни снимки с висока резолюция, а достъпът до всяка зала или част от музея е съпроводен от кратък описателен текст. От „Инженерная” 4 съобщават още, че за разлика от обикновените посетители, виртуалните ще имат възможността да разгледат и Лятната градина, която в момента е частично затворена за реконструкция. Сайтът е на руски, английски и финландски, а в близко време предстои да бъде преведен на китайски и френски.

През февреуари т.г. Google пусна www.googleartproject.com, който засега дава възможност за виртуална разходка в 17 световни музея като сред тях и два руски – Ермитажа и Третяковската галерия.

Сътрудниците и експертите от отдела за нови технологии на Руския музей работят в областта на виртуалните проекти още от 2003 г., когато полагат основите на междурегионалния и международен портал „Руският музей: виртуален филиал” (www.virtualrm.spb.ru). Амбициозната идея, която осъществява връзката между партньорите на музея, дава възможност за достъп до най-голямата колекция на руско изкуство в света. В момента проектът има 57 центъра в Русия и 25 в чужбина.

Държавният Руски музей в Санкт Петербург е основан през 1895 г. с Указ на император Николай II и е открит тържествено за посетители на 19 март (7 март стар стил) 1898 г. Днес той обединява работата на 260 художествени музея в Руската федерация.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 30 Май 2011г. 21:34ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ