Nov 14
Христо Христов, или да нарисуваш „Сезонът на вълците” PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Четвъртък, 24 Ноември 2011г. 17:43ч.

Скулпторът Христо Христов в ателието си. Снимка: © artnovini.comВАРНА. Левитиращи стилизирани фигури; експресивен колорит, който безкомпромисно разкъсва фалшивите опаковки на битието; дълбок и напълно откровен метафизичен размисъл за истинските стойности на духовното и материалното; могъщо многопластово творчество - едновременно пленително и разтърсващо, пред което зрителят е невъзможно да остане безразличен дори за миг... От днес, 24 ноември, до 13 декември т.г., във варненската галерия Le Papillon (ул. „Драгоман” 12), ценителите на изящните изкуства ще могат да видят най-новите творби на скулптора Христо Христов (Christo Christov), обединени в изложбата „Сезонът на вълците”. Експозицията включва повече от двадесет бронзови пластики и живописни платна...

Христо Христов е сред водещите имена в съвременната българска скулптура. В новата си изложба той отново предлага на публиката в морския град „тема, израз на авторска идея, генерираща съдържания и провокираща размисли, артистично пресъздадени чрез възможностите на визуалните и пластични изкуства”, казват от галерия Le Papillon. Именно в този арт салон, през миналата година, художникът представи впечатляващата си изложба „Кръвта на овена“, чието своеобразно продължение можете да видите в следващите дни.

Авторът за пореден път демонстрира последователност в тематиката свързана с българските традиции и християнската символика, добавят от галерията. Той създава знакови образи и кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби...

„Сезонът на вълците”, бронз. Снимка: © Христо ХристовЗа изложбата „Сезонът на вълците“ с пълна сила важат думите на големия Хенри Мур (Henry Moore; 1898-1986): „В скулптурата трябва да се чувства формата, просто като форма, а не като описание или спомен. Например, яйцето трябва да се възприема като твърда форма, различна от значения, като храна или от литературната идея, че тя ще се превърне в птица...“ Този цитат е едно необходимо уточнение, особено в случаите, когато, разглеждайки определена скулптурна творба, непременно търсим разказ. Защото отвъд материала - „Скулптурата е поезия!“ - споделя Христо Христов.

...Верен на вътрешния си дух и на неповторимия си стил, скулпторът зарежда своите пластики със силна енергия и патос, с обща нишка, подчертаваща първичността на любимия му материал - бронзът, продължават кураторите на изложбата. - Скулптурите му свободно се разполагат в реалното пространство на галерията, фабулата я има, но в голяма степен, тя е освободена от илюзорността на другите видове изкуства. Не липсва и символното значение на жеста, особено в пластиките - металът разсича пространството, но сякаш „укротеният” материал, сътворява впечатляваща галерия от експресивни образи, с монументално звучене и модерни пластични решения, допълват представянето на художника от варненската галерия.

Вече шест години, в почти всяка своя изложба, скулпторът показва и живописни работи. Когато, през пролетта на 2005 г., това се случи за първи път, изненадата и възторгът бяха еднакво големи, а както тогава, така и сега, неговите картините могат да бъдат „обрисувани” с една-единствена дума – поразителни... В основата на тяхната дълбоко въздействаща образност стоят оригинална техника на полагане и смесване на боите, впечатляваща метафоричност и виртуозна рисунка, които придават на живописта му съзидателната мощ и непреходна мъдрост на философските притчи от древността, но преживени и премислени в съзнанието (и подсъзнанието) на съвременния творец.

Така скулптурата и живописта на варненския художник се допълват взаимно, те са в особено, деликатно, но динамично равновесие, в което водеща е хармонията, във всичките нейни измерения. Сякаш тези пространствено-времеви (и духовни) взаимодействия искат да ни кажат (и посочат), какво - така забързани и устремени неизвестно накъде - пропускаме днес, ще пропуснем и утре, и след година... Тази изложба ни провокира да се замислим, в какво време живеем, в какво се превръщаме и дали наистина вече не е започнал... „Сезонът на вълците”. Или Христо е нарисувал само поредица от творби-метафори. Но и предупреждения...

Живописта на Христо Христов допълва по великолепен начин неговите скулптури. Снимка: © Христо ХристовХристо Христов е роден на 22 май 1963 г. в гр. Варна. През 1982 г. завършва единственото на Балканите училище за художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанско, а през 1994 г. и специалност „Скулптура” в Художествената академия „Н.И. Павлович” в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.

Първото си участие в голяма експозиция авторът прави през 1994 г., когато показва свои работи в Националната изложба „Скулптура”, организирана от галерия „Досев” в столицата. Година по-късно, скулпторът излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия, която презентира немски и български художници и в най-скъпия хотел в света - Burj Al Arab в Дубай. В едно от фоайетата на този уникален хотел, построен във формата на кораб, е експонирана бронзова пластика на Христо. През 1996 г., в столичната галерия „Макта”, скулпторът представи своята първа самостоятелна изложба. От тогава до днес той има редица индивидуални изяви и участия в общи проекти в България и чужбина.

Художникът е автор на годишните награди „Спортен Икар” на фондация „Български спорт”, върху които работи от 1997 г. През 2000 г. става лауреат на наградата „Златно перо” за принос към българската култура. Същевременно артистът участва и в няколко симпозиума по скулптура - „Море от форми” (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум - камък (2003), Вунсидел, Германия и др. Негови пластики участват в общата изложба, проведена през 2002 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните творби, изработени от скулптора, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, София.

През миналата година Христо Христов беше отличен с Първа награда в конкурса „Регионални награди „Алианц България” за скулптура - 2010”, както и с Първа награда от Биеналето на малките форми в Плевен.

Над 20 творби скулптура и живопис представя изложбата „Сезонът на вълците” . Снимка: © Христо ХристовИзложби:

2011 - обща изложба „Петият сезон”, галерия „Сезони”, София;
2010 - самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2009 - самостоятелна изложба, галерия „1908”, София;
2009 - самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2009 - самостоятелна изложба, галерия „Аросита”, София;
2008 - самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2007 - самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2007 - обща изложба, галерия „Класика”, София;
2006 - самостоятелна изложба, Кметство на град Бон, Германия;
2005 - самостоятелна изложба, Български културен институт в Берлин, Германия;
2005 - самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София;
2004 - самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна;
2002 - самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София;
2001 - представя свои творби в галерия Celine, Париж, Франция;
2001 - самостоятелна изложба в хотел Hilton, София;
2000 - самостоятелна изложба, галерия „Цар Освободител”, София;
2000 - самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна;
1999 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), Български културен институт в Берлин, Германия;
1998 - участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Шипка 6”, София;
1998 - самостоятелна изложба, галерия „3.14”, Берген, Норвегия;
1997 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия „Макта”, София;
1996 - самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София;
1996 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия „Макта”, София;
1995 - участие в „Есенен салон”, галерия „Райко Алексиев”, София;
1994 - участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Досев”, София.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 24 Ноември 2011г. 18:10ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ