Dec 10
Галерията за модерно изкуство обяви конкурс за съвременно изкуство PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Четвъртък, 10 Ноември 2011г. 21:27ч.

Конкурсът за съвременно българско изкуство МОСТ е новата инициатива МГМИ. Снимка: artnovini.comСОФИЯ. Ако сте на възраст от 20 до 45 години, от днес - 10 ноември, до 10 януари 2012 г. (включително) можете да изпратите портфолио със свои творби на e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. и така ще станете част от конкурса МОСТ (MOST) за съвременно българско изкуство на Музейна галерия за модерно изкуство (МГМИ), съобщиха на пресконференция организаторите. Инициативата е ориентирана в подкрепа на българските художници, като целта й е да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на местно и международно ниво, стана ясно на срещата с медиите.

Идеята на инициаторите на конкурса е той да се превърне в традиционно събитие с институционална подкрепа и да работи със световни авторитети в областта на арт маркетинга и мениджмънта. Селекцията на представените творби, номинирането на двадесетте най-добри произведения, определянето на петимата финалисти и накрая - на победителя, ще направи международно жури, в чийто състав са Диана Пикасо - изкуствовед; Геза фон Хабсбург - изкуствовед и куратор; сър Питър Блейк - британски художник; Ирина Мутафчиева - директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство; Валери Стефанов - председател на Съюза на колекционерите в България; Любен Генов - председател на Съюза на българските художници; проф. Свилен Стефанов - зам.-ректор на Националната художествена академия и ръководител на Катедра „Съвременно изкуство”, както и Деница Атанасова-Гергова, президент на МГМИ.

В конкурса МОСТ могат да участват художници, които работят в областта на съвременното изкуство и са на споменатата вече възраст. Кандидатите трябва да са български граждани, като е без значение дали живеят в страната или в чужбина. Организаторите обявиха, че няма ограничения по отношение и на изразните средства на представените творби - видео, пърформанс, живопис, скулптура, графика и т.н.

Условията на конкурса, обаче, са ограничителни по отношение на образователния ценз и владеенето на чужд език - според регламента за участие, желателно е кандидатите да имат завършено образование по изкуствата или понастоящем да са възпитаници на училище по изящни (бел.ред.: вероятно и по приложни) изкуства, както и да владеят английски език. Задължително изискване е артистите да нямат договорености с други частни галерии.

Необходимите документи, които кандидатите трябва да подадат са:
- портфолио, в дигитален формат, със снимки на 15-20 оригинални творби, създадени през последните 3 години. Те трябва да бъдат описани със заглавия, размери и година на създаване;
-
автобиография на български и английски, задължително съдържаща име, адрес за контакт, телефон, e-mail;
-
кратка творческа концепция на български и английски, с обем не повече от една страница.

След края на първата фаза на конкурса, която приключва на 10 януари 2012 г., още на следващия ден ще бъдат обявени 20-те номинирани автори, чиито творби публиката ще види в обща изложба. До 31 януари 2012 г. ще се проведе и селекцията на 5-имата финалисти, а произведенията им ще бъдат експонирани в арт салона на галерията на ул. „Оборище” 10 в София. В рамките на събитието, те ще бъдат популяризирани от МГМИ и ще получат кураторска оценка от международното жури.

След изложбата (бел.ред.: дата на откриване и продължителността й ще бъдат обявени допълнително) и финалната селекция, журито ще излъчи победителя в конкурса, който в продължение на една година ще бъде представян от галерията и позициониран на пазара на изобразително изкуство. Носителят на първата награда МОСТ ще има възможността да се срещне с български и международни колекционери и ценители, като негови творби ще бъдат показани в международните арт събития, в които ще участва и галерията. По този повод Деница Атанасова-Гергова каза: „...Вярваме, че изкуството не е точна наука, но арт мениджмънтът често играе ключова роля за превръщането на един артист в световен феномен...“

В отговор на логичния въпрос за безпристрастността на журито, Ирина Мутафчиева изрази надеждата, че конкурсът няма да е предвидим, а проф. Стефанов заяви, че оценява произведенията на младите български автори преди всичко по тяхната убедителност и по силата на автентичността им...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 10 Ноември 2011г. 21:49ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ