Nov 14
Да нарисуваш мечтите на Дон Кихот PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Четвъртък, 22 Септември 2011г. 22:01ч.

Един от акцентите в изложбата – картината „Мечтите на Дон Кихот”. Снимка © Ишхан НигохосянСОФИЯ. Дон Кихот е със своята принцеса (дали е Дулсинея!?), а около тях, на дървено конче, се люлее момченцето им (може би, млачуганът се казва Алонсо, може и да е Санчо). „Мечите на Дон Кихот” - идилия (от гръцки - млака картина), нарисувана виртуозно, остроумно и сюрреалистично от художника Ишхан Нигохосян-Шани. Класическата тема за Рицаря на печалния образ е основна за седмата му самостоятелна изложба, която представя галерия „Пунто Арт Базар”. Безкрайна тема, в която подходът на автора е абсолютно различен от показваното досега...

Художникът интерпретира класическия роман на Сервантес по изключително интересен, завладяващ, но и дълбоко проникновен начин. Въпреки че, образите на героите са пресъздадени с изразните средства на сатирата - всъщност, има ли по-добър начин от този, за да бъде преразказана вечната история на идалгото Алонсо Кехана от Ла Манча - посланията им към зрителя са сериозни и значими. Авторът говори за преходността на живота, за красотата и тъгата в него, за малките и големите неща (без да уточнява стойностите им, защото всеки би трябвало сам да ги определи), за мечтите, дори и за мечтите да се сбъднат мечтите... Перфектна живописна техника, вълнуващ колорит, и още веднъж - майсторски художествен разказ, това е изложбата на Ишхан Нигохосян. „Дон Кихот и Санчо Панса”, „Изненада”, „Санчо се забавлява”, „Рожден ден, „Мелницата”, „Дух”, „Сълзата”, „Продавачката на мечти”, „Спомени”, тези великолепни платна са част от експозицията, която едва ли ще остави равнодушни почитателите на изобразителното изкуство...

Платното „Спомен” провокира към размисъл... Снимка © Ишхан НигохосянЕто какво казва за художника неговия колега, големият български илюстратор Иван Кутузов: „..Всеки, доближил се до Шани, ще усети всеотдадеността му към изкуството като творчески процес, с който той изразява всичките си мисли и вълнения… Неспокойният му дух го кара постоянно да експериментира, да търси нови и нови изразни средства и, въпреки това, удивителното е, че винаги ще усетим тънките ефирни арменски пръстчета, които изграждат Шаневия стил. Това е един светоглед, в който, като в приказно огледало, се отразява цялата богата душевност на Шани. Там ще намерим както философска социалност, така и развеселяваща сатира и сарказъм, а също така и нежен лиризъм..”

Ишхан Нигохосян-Шани е роден на 8 май 1950 г. в София. Твори в редкия жанр на сатиричната живопис. Автор е на шест (вече седем) самостоятелни изложби и е участвал в множество общи експозиции. Печели награди от участията си в различни конкурси и други изяви в Канада, Турция, Германия и България. През юли 2004 г., в изложбата „Живопис-Сатира”, организирана от СБХ, художникът е отличен с Първа награда за кинетичната творба „Лудата картина”, която създава съвместно с Емил Лазаров (днес тя може да бъде видян в изложбата).

Галерия „Пунто Арт Базар” е най-новото художествено пространство в столицата, което преди броени дни отвори врати на ул. „Юри Венелин” 2 (на ъгъла с ул. „Цар Иван Шишман”). Изложбата на Ишхан Нигохосян можете да посетите и през почивните дни.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 22 Септември 2011г. 22:06ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ