Oct 17
Изящните ветрила и чадъри на Ханчжоу PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 19 Юли 2011г. 12:48ч.

Китайските ветрила са символ на великолепие и изящество. Снимка: artnovini.comСОФИЯ. В камерното пространство на зала „София” в Столичната библиотека на пл. „Славейков” до 30 юли ще гостува изложба от китайски ветрила и чадъри. Експозицията е част от проекта „Парад на културите – 2011”, който се осъществява с подкрепата на Столична община и е предоставена с любезното съдействие на посолството на Китай у нас.

От древни времена в Китай ветрилата са смятани за произведения на изкуството. Първите образци се появяват през епохата Шан и Чжоу преди повече от 3 хиляди години. Изкуството на изработването им преживява бурно развитие през вековете, като се обособяват няколко различни вида: хартиени, копринени, от палмови листа, пера, бамбук и слама. Формата на ветрилата също е разнообразна, те са квадратни, кръгли, с формата на цветчета на дива ябълка, слънчоглед и др. По традиция, знаменити китайски художници и калиграфи са ги украсявали с традиционни изображения или с поетични текстове, като всеки вид има своя символика и предназначение. Познати са между 400 и 500 разновидности.

Дължината на всяко ветрило обикновено е един чи (около 1/3 м), а тежестта му не превишава няколко грама. Най-популярните ветрила в Китай са сгъваемите, които са много удобни и елегантни, а Ханчжоу е най-известното място, където се произвеждат. „Структурата” им обикновено е от ценни материали, а най-красивите модели са изработени от черна хартия, сандалово дърво и слонова кост.

Чадърът е един от най-разпространените аксесоари на планета. Според различни данни, той е познат в Китай от над 4000 г, а първоначалното му предназначение било само да предпазва от дъжд. По-късно чадърите вече се използвали и за защита от яркото слънце. През вековете конструкцията им не е претърпяла съществени конструктивни промени, но разновидностите и функциите им се увеличавали и усъвършенствали.

Чадърите от Ханчжоу впечатляват с прецизната си изработка. Снимка: artnovini.comРъчно изработеният чадър от Ханчжоу е едновременно предмет на бита и произведение на изкуството. „Пръчките” на чадъра са изработени от висококачествен бамбук, а в затворено положение той прилича на самото растение. „Куполът” се прави от промазана хартия, дантела или коприна, които са щамповани, нашарени или извезани. В някои райони на Китай чадърът се използва по време на сватбени тържества като символ на благополучие, разцвет, богатство и високо социално положение.

История на китайските ветрила

Първите ветрила се появяват през епохата Юй и Шун – от ХХ до средата на ХХI в. пр.н.е. По време на епохите Шан и Чжоу (XVII-XI в. пр. н.е.) са направени първите ветрила „Чжишан” от пера и с дълга дръжка, които са били символ на императорско достойнство. По време на династия Хан (206-220 г. пр. н.е.), с развитието на копринената промишленост, са създадени първите ветрила, известни с името „Туаншан”. Те имали формата на елипса, правоъгълник, пъпка или цветче на дива ябълка, а „пречките” са изработвани от сандалово дърво. След господството на династия Хан до епохата на Вей Цзин и на Южните и Северните династии (220-589 г. пр. н.е.) най-изисканите ветрила са се правели от белите пера на гъска и са използвани основно в императорския двор.

Сгъваемите ветрила, които днес са много популярни, най-вероятно са се появили по време на династията Сон (960-1279 г.) При управлението на династията Мин (1368-1644 г.), писателите и художниците въвеждат модата върху повърхността на ветрилата да се нанасят текстове и изображения. Така е създено изкуството на декоративните надписи и изображения върху ветрилата, което от своя страна оказва голямо влияние и върху развитието на традиционната китайска живопис.

Сгъваемите ветрила са различни категории: Хан (Ханчжоу), Су (Сучжоу), Нин (Нанцзинъких) и др., които са обединени с наименованието „Изящните ветрила на Сучжоу и Ханчжоу”. Днес повечето китайски ветрила се изработват в провинциите Чжензян, Цзянсу, Съчуан и Гуандун. Художествената ценност на ветрилата като обекти на естетическа наслада и колекционерска страст определят и тяхната висока цена.

История на китайските чадъри

Смята се, че откривател на чадъра е съпругата на Лу Баня – герой от китайската митология, изтъкнат майстор на дървени постройки в периода на Чунцю (770-476 г. пр. н.е.), който е покровител на строителите. Първоначално чадърите стрували много скъпо, тъй като били изработвани от коприна. По време на династията Хан (206-220 г. пр. н.е.) за направата им започва да се използва промазаната хартия. По-късно този вид чадъри стават изключително популярни.

За първи път извън Китай този аксесоар се появява в Япония при династия Тан (618-907 г.), а в Европа – едва през през XVI в. По време на династия Кин (1616-1911) започват да се изработват изящно украсените чадъри.

Днес един от най-популярните образци е Коприненият чадър от Западното езеро, който е създаден в началото на 30-те години на миналия век - известен е с името „Цветето на Западното езеро”. От него са познати повече от дузина видове, сред които са модели за всекидневно ползване; във вид на дъга; чадъри за акробати, използвани за баланс при ходене по въже и т.н. Според модни специалисти, изисканите копринени чадъри придават на дамите неповторимо изящество и очарование.

Изложбата „Изкуството на ветрилата и чадърите от Ханчжоу” можете да видите до 30 юли т.г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 19 Юли 2011г. 13:09ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ