Nov 14
БОЙКА АНАСТАСОВА: Българските народни танци бяха и са нашата голяма любов PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Вторник, 04 Юни 2013г. 10:17ч.

Бойка Анастасова (DI Boyka Anastassova), председателка на сдружение „Български ритми”. Снимка: © bulgarischerhythmen.atРаботата за сдружение „Български ритми” ми дава удовлетворението, че с Танцова група „Китка”, макар и далеч от Родината, успяваме да покажем красотата на народната ни музика, казва председателка на организацията.

ВИЕНА. С концерт на Танцова група „Китка” и приятели (Tanzgruppe Kitka und Freunde), в петък, 7 юни - от 19.30 ч., в Театралната зала на Българския културен институт Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) ще бъде отбелязана петата годишнина от създаването на сдружение „Български ритми” (Verein Bulgarische Rhythmen). Въпреки изключително натоварената си програма, Бойка Анастасова (DI Boyka Anastassova), беше любезна да отговори на няколко въпроса на artnovini.com:

Празнувате петата годишнина от създаването на сдружение „Български ритми”. За някого, този период би изглеждал кратък, но

- Празнуваме 5 години от създаването на сдружение „Български Ритми”, но на практика ние танцуваме от 2004 г. Оказва се, че девет години не са никак малко. Тогава всичко започна спонтанно, с ентусиазма на няколко души. Проблемите през тези години не бяха малко, но се радвам, че заедно винаги намирахме някакво решение. Танците бяха и са нашата голяма любов. Малко по-късно създадохме Танцова група „Китка” и започнахме да изнасяме представления пред публика. Създаването на сдружение „Български ритми” през 2008 г. беше юридическата форма, необходима за дейността ни в Австрия.

Какъв беше ритъмът на вашата дейност през изминалите пет години?

- Ритъмът на работата ни беше много интензивен, така както са интензивни и нашите народни танци. Поканите за участие се увеличаваха с времето и трябваше непрекъснато да допълваме репертоара си с нови танци. Организационната дейност също нарастваше постоянно и колкото задачите, които трябваше да решаваме, ставаха по-сложни, толкова амбициите ни ставаха по-големи.

Танцът е хармония. Осъществяването на подобна концепция е свързана с много хора и съответно с различни характери, умения, идеи... Как постигате синхрон помежду си?

- Работата в екип винаги е трудна. При нас идват хора на различна възраст, с различни професии, умения и интереси. Но, както вие казвате: танцът е хармония, и тази хармония се постига с много-много труд, с много желание и компромиси от страна на всички участници: преподаватели, организатори и танцьори...

Почти десетилетие Танцова група „Китка” (Tanzgruppe Kitka) популяризира българската народна музика в Европа. Снимка: © bulgarischerhythmen.atКакво ви дава и какво ви взима работата за сдружение „Български ритми”?

- Работата за сдружението ми дава преди всичко удовлетворението от това, че ние - Танцова група „Китка” - показваме красотата на българската народна музика, на българските народни танци тук, далеч от Родината, и че австрийската общност приема нашето изкуство с искрен възторг и голям ентусиазъм.

Истинско удоволствие е да гледам колко млади хора, с какво желание, идват и танцуват българските народни танци. Как млади и стари, българи и австрийци - вече над 100 души, се събираме на едно място, за да танцуваме заедно.

Удоволствието е особено голямо, когато се обърна назад във времето и си дам сметка какво сме постигнали и предвид на това, че повечето хора, които танцуват при нас, не са играли народни танци никога преди това.

Какво ми взима работата, ли? Преди всичко ми взима много време. По професия съм строителна инженерка и вечер, след като се прибера в къщи, работният ми ден продължава, но вече за сдружението. Почти не ми остава време за моето семейство... По този повод, тук, бих искала да благодаря на моя съпруг и на двамата ми синове за тяхното разбиране и безрезервната им подкрепа.

Ангажиментите ми за сдружението, струват и пари, разбира се - телефонната ми сметка непрекъснато расте... Някой все иска нещо, има нова идея и иска да я сподели, или е недоволен от нещо и иска то да бъде променено... Понякога говоря с десетки хора на ден, което, повярвайте, е доста уморително...

Според вас, кое е най-яркото събитие/събития в историята на сдружението?

- Има много събития, които оставиха трайна следа в моите спомени - първият концерт на „Китка” в БКИ Дом „Витгенщайн”; семинарите, организирани от сдружението; наградите от нашите участия в различни международни фестивали: в Италия, Германия, Чехия и Унгария; съвместните събития, които организираме с австрийските ни приятели...

В момента, обаче, най-силно е впечатлението ми от последното ни представяне в Мюнхен - на V-ия Български фолклорен фестивал през май т.г. Там участваха шест танцови състава и два хора, съпровождани от музика, изпълнявана от швейцарски оркестър. През всички тези години, винаги съм се вълнувала силно, когато срещахме групи от други националности, в които нямаше нито един българин, но те пееха и танцуваха народните ни песни и танци безупречно. Тези хора просто са „заразени” завинаги от духа и темперамента на българската музика. Бих могла да дам много примери: „Седянка” от Цюрих, „Мартеница” от Будапеща, групата на Tanzmeister Fritz от Виена и др.

Съвместен уъркшоп на Танцова група „Китка” и галерия „Гама” (Galerie Gamma) във Фридрихсхоф. Снимка: © bulgarischerhythmen.atВ последните години българската музикална сцена е почти тотално превзета от безпардонна чалга. Как мислите, застрашен ли е автентичният български фолклор от пошлостта и безвкусицата?

- Мисля, че не! Защото автентичният ни фолклор носи в себе си силата на българския дух и е олицетворение на преклонението на нашия народ пред красотата и истинските стойности в живота...

Тук, в Австрия, дори и най-младите ни участници, не проявяват желание да се пуска чалга по време на сбирките ни. Те с голямо удоволствие изпълняват всички български хора, често - неуморно до зори...

С ансамбъл „Китка” сте гастролирали в много европейски страни - как възприемат в чужбина българския народен танц?

- Навсякъде в Европа българският народен танц се възприема изключително добре и с голям интерес, защото неговият характер е специфичен и неповторим. Нашите танци са безкрайно разнообразни, както по движение, динамика и ритмика, така и по форма. Същото се отнася и за народните ни носии, които безспорно са уникални. Различните им стилове, продиктувани от географски, исторически, икономически и културни фактори, са израз на неизчерпаемите творчески заложби на българския народ...

Какво предстои оттук-нататък?

- Ще продължаваме да танцуваме и да се усъвършенстваме, ще продължаваме да популяризираме българските народни песни и танци в Австрия и в Европа.

Благодаря ви за отделеното време! Пожелавам успех на вашата благородна мисия!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 05 Юни 2013г. 10:12ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ