Dec 10
„Опит за летене” с творчеството на Йордан Радичков в най-новия театър на Прага PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 28 Октомври 2017г. 10:21ч.

Фрагмент от спектакъла „Опит за летене” по едноименната пиеса на Йордан Радичков, поставена през ноември 1981 г. от режисьора Петър Г. Стойчев на сцената на Южночешкия театър в Ческе Будейовице. Снимка: jihoceskedivadlo.czОрганизатори на събитието са Българският културен институт и посолството ни в Чехия.

ПРАГА. Тематичната вечер „Опит за летене с творчеството на Радичков”, която ще бъде проведена на 30 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в пражкия театър „На Перщине” (Divadlo Na Perštýně), ще е своеобразната кулминация на дните, посветени на големия български писател и драматург Йордан Радичков (Jordan Radičkov; 1929-2004), съобщават от Българския културен институт (BKI - Praha) в чешката столица, който съвместно с Посолството на Република България са съорганизатори на събитието.

Откриването на фотоизложбата „Йордан Радичков на чешката театрална сцена” продължи с прожекция на документалния филм „Черказки хроники” на режисьора Димитър Петков. Снимка: © Български културен институт - ПрагаНа камерната сцена на един от най-новите театри в Прага в герои на знаменития Радичков ще се превъплатят именитите чешки актьори от постановката на „Опит за летене” (Pokus o létání; 1979), която e поставена в „Театър на Длоухе” (Divadle v Dlouhé) - Ивана Локайова (Ivana Lokajová) и Ян Вондрачек (Jan Vondráček), на неповторимия словашки Лазар от „Лазарица” - Мариян Лабуда (Marián Labuda). Специален гост на вечерта ще бъде проф. Ян Буриян (Prof. Jan Burian), директор на Народния театър (Národní divadlo) в Прага, поставил за първи път „Опит за летене” в Чехия.

По повод „Опит за летене с творчеството на Радичков” пък от България ще пристигнат актьорите Марта Вачкова и Владимир Пенев, за да изпълнят откъси от прозата на големия писател, както и Розалия Радичкова, драматург в Народния театър „Иван Вазов”. Водещ на вечерта ще бъде абсолвентът от Театралния факултет на Музикалната Академия (DAMU) в Прага режисьор и драматург Николай Пенев.

Входът е свободен до запълване на местата, уточняват от Българския културен институт.

Снимка: © Български културен институт - Прага* * *

„Човек е дълго изречение,
написано с много любов и вдъхновение,
ала пълно с правописни грешки.”

Йордан Радичков

* * *

Началото на дните на Йордан Радичков в Прага беше поставено през миналата седмица - на 24 октомври. В деня, в който писателят щеше да навърши 88 години, в Българския културен институт, в присъствието на Н.Пр. Лъчезар Петков - посланик на Република България в Чешката република, беше открита изложбата „Йордан Радичков на чешката театрална сцена” (продължава до 24 ноември т.г.). Партньор на събитието е Славянската библиотека към Народната библиотека в Прага (Slovanskou knihovnou Národní knihovny v Praze), от чийто фонд са материалите, включени в експозицията. Д-р Ивана Сръбкова (Ivana Srbková), автор на архивната изложба, която продължава до 24 ноември, запозна аудиторията с най-характерното, включено в нея: Йордан Радичков беше изключително популярен и като прозаик, и като драматург, в Чехия през 70-те и 80-те години на миналия век. Наред с някои от многобройните му преведени на чешки език от Хана Райнерова (Hana Reinerová) белетристични творби, експозицията, която представяме в Българския културен институт, хронологично ни връща към шест драматургични постановки по Радичков, поставени на сцената в Прага, Пилзен, Бърно, Либерец, Ческе Будейовице и Оломоуц. От черно-белите фотоси ни гледат лицата на много известни и обичани чешки актьори като Ладислав Пешек (Ladislav Pešek), Франтишек Филиповски (František Filipovský), Бохуш Захорски (Bohuš Záhorský), Иржи Совак (Jiří Sovák), които участват в постановките „Януари” (1975), „Суматоха” (1967), „Опит за летене” (1979), „Кошници” (1982), „Ние, врабчетата” (1968) и „Лазарица” (1979). Фотографиите са допълнени от архивни текстове от вестници и списания, анотиращи и анализиращи въпросните постановки”.

Някои от преводите на Радичковите творби на чешки. Снимка: © Български културен институт - Прага  Радичков се харесваше на чешката театрална публика, защото изпъстряше своите пиеси със запомнящи се, колоритни, любопитни и трогателни персонажи на обикновени хора от българската провинция, които попадаха в абсурдни, трагикомични и необикновени ситуации. Постановките му се приемаха изключително добре както от критиката, така и от зрителите. Той бе писател, който до края си не изневери на своя усет да улавя пулса на времето и на неговите съвременници”, добави д-р Дана Хронкова (Dana Hronková), доайен сред изследователите на българската литература в Чехия.

Вечерта беше допълнена с прожекция на документалния филм „Черказки хроники” (1999) на режисьора Димитър Петков, илюстриращ размислите на Йордан Радичков за родния край, детството, лова, природата, срещите му с по своему мъдри обикновени хора - все неща, от които писателят черпи вдъхновение за своите литературни текстове.

Произведенията на Йордан Радичков са преведени на повече от 37 езика и са издадени в над 50 страни в цял свят, а негови пиеси са поставяни в Австрия, бивша Югославия, Германия, Гърция, Швейцария, Дания, Полша, Русия, Унгария, Финландия, Чехия, САЩ, Румъния и др.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Събота, 28 Октомври 2017г. 10:51ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ