Dec 10
Симфоничният оркестър на БНР ще свири с Теодосий Спасов и Илиян Илиев PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 30 Октомври 2017г. 20:41ч.

Отляво надясно: Диригентът Марк Кадин и световноизвестните български виртуози Теодосий Спасов (кавал) и Илиян Илиев (кларнет). Снимка: БНР / Александър Нишков / ilianiliev.com На 3 ноември т.г. в Зала „България” ще прозвучат тракийски, унгарски и славянски танци под диригентството на Марк Кадин.

СОФИЯ. Завладяващи жанрови превъплъщения е подготвил Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин за концерта си на 3 ноември (петък) от 19.30 ч. в зала „България”. Радиосимфониците ще представят премиера на „Концерт за кавал, кларинет и оркестър” от световноизвестния български музикант Теодосий Спасов, а солисти ще бъдат самият автор на произведението и още един виртуоз - кларинетистът Илиян Илиев, съобщават от националната медия.

За своята нова творба Теодосий Спасов казва: „Концертът възникна по молба на Илиян Илиев, един от най-добрите български кларинетисти. Той пожела да помисля за един концерт - и аз го мисля от 1999 г.! И ето дойде времето… Бих желал тази творба с нещо да напомня за онези малки концерти на Антонио Вивалди (Antonio Vivaldi; 1678-1741), които се слушат лесно, очароват и не ни натискат със своето времетраене. Музика за слушане и за радост на нас самите и на публиката. В концерта не исках да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско пулсиране на ритъма и в щрайха. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора - това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да ги има винаги в музиката, която се създава тук под небето на България, на земята на България.”

В концерта ще прозвучи още симфоничната сюита „Тракийски танци” (1925) - първото и най-емблематично оркестрово произведение от Петко Стайнов (1896-1977). Програмата продължава с шедьовъра „Танци от Галанта” (Dances of Galánta; 1933) от унгарския композитор Золтан Кодай (Kodaly Zoltan; 1882-1967). В него авторът претворява в танци своите музикални спомени от детството. „Танци от Галанта” е едно от най-изпълняваните произведения на Кодай през 2017 г, когато в цяла Европа се отбелязва 50-годишнината от кончината на композитора. Концертът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио включва и великолепната оркестрова творба „Славянски танци” (Slavische Tänze; 1878 - op. 46, 1886 - op. 72) от Антонин Дворжак (Antonín Dvořak; 1841-1904), която е сред от най-популярните произведения на знаменития чешкия композитор.

Концертът е част от Абонаментен цикъл I на Симфоничния оркестър на БНР.

* * *

Важно!!! Входът е свободен (срещу ученическа или студентска карта) за ученици от музикалните училища и за студенти от НМА „Панчо Владигеров”, АМТИИ - Пловдив, Департамент „Музика” на НБУ и специалност „Музика” във ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски”.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 30 Октомври 2017г. 20:54ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ