Nov 14
Проф. Петя Бъговска покани млади таланти на контрабасовото изкуство за Юбилеен концерт в НМА PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 14 Март 2017г. 21:05ч.

Проф. д-р Петя Бъговска е един от най-изтъкнатите представители на световното контрабасово изкуство. Снимка: Личен архив на изпълнителката- С проекта Bassione Amorosa на 15 март в Националната музикална академия ще бъде открит Bass Fest 2017.

- Специален гост на концерта ще е известният италиански басист проф. Пиермарио Мурели.

СОФИЯ. Почитателите на контрабасовото изкуство могат да се насладят на виртуозните изпълнения на световноизвестната музикантка, солистка и педагог проф. д-р Петя Бъговска (Prof. Ph.D. Petia Bagovska), чийто Юбилеен концерт, наречен Bassione Amorosa, ще се състои на 15 март, от 19.00 ч., в Концертната зала на Националната музикална академия (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 94).

В концерта, с който ще бъде открито тазгодишното издание на вече традиционния Bass Fest, ще вземе участие Академичният симфоничен оркестър с диригент Светлана Галианова (от класа на проф. Пламен Джуров) и с концертмайстор Жорж Паликаров. В Bassione Amorosa солисти ще бъдат още известният италиански басист проф. Пиермарио Мурели (Prof. Piermario Murelli), преподавател в прочутата Консерватория „Джузепе Верди” (Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi) в Милано, и младите изпълнители Добромир Кисьов (Dobromir Kisyov) и Алп Туна Куртуглу (Alp Tuna Kurtoğlu) - студенти от класа на проф. Бъговска в НМА. Специални гости на концерта ще са и басистите Румяна Тенчева, Свобода Боздуганова, Атанас Петков и Ника Марио Николова.

Програмата на Bassione Amorosa включва творби от австрийския композитор и цигулар Карл Дитер фон Дитерсдорф (Carl Ditters von Dittersdorf; 1739-1799), от италианския композитор, диригент и виртуоз Джовани Ботезини (Giovanni Bottesini; 1821-1889): „Алегро а ла Менделсон” (Allegro di Concerto Alla Mendelssohn; a.k.a. Gran Allegro) и Gran Duo Passione Amorosa per due contrabassi, от датския композитор Якоб Гаде (Jacob Gade; 1879-1963), както и премиерата на произведението за осем контрабаса Aires Cariocas от младия испански басист и композитор Симон Гарсия (Simón García; 1977).

Входът на концерта Bassione Amorosa е свободен.

* * *

Биография

ПЕТЯ БЪГОВСКА e завършила Националната музикална академия „Панчо   Владигеров” (НМА) при проф. Тодор Тошев (1919-1993) - основател на съвременната българска контрабасова школа. След дипломирането си js специализира в Италия при маестро проф. Франко Петраки (Prof. Franco Petracchi).

Музикантката е представяла редица самостоятелни рецитали и е водила майсторски класове в много страни на Европа и Америка; удостоявана е с престижни награди от български и международни конкурси. Петя Бъговска е професор, доктор по изкуствознание, и днес преподава в НМА.

От 1989 до 1992 г. работи във Финландия, където активно концертира и същевременно е първи контрабас на Lappeeranta Symphony Orchestra в град Лаперанта.

В периода 2004-2006 г. живее и преподава в Wright College of Chicago в Съединените щати, изнася лекции в университети на Чикаго, Оклахома, Мичиган, Индианаполис, Филаделфия и Тексас. Работила е с Chicago Pop’s Orchestra, World Symphony Orchestra, Springfield Symphony и е била солист на Northwest Chicago Symphony.

През 2005 г. и 2007 г. представя България на Световните фестивали на басистите, които се провеждат в Мичигън и Оклахома.

От 2004 г. до 2015 г. участва активно в големи европейски фестивали в Полша, Германия, Чехия, Франция, Словакия, Дания и др., където се представя с рецитали и майсторски класове. Била е жури на национални и международни конкурси в България, Сърбия, Германия, Чехия, Словакия.

Изтъкнатата музикантка има два солови албума: Gallery (1999) и One bass, one woman (2005). Участвала е голям брой записи за радио и телевизия.

През 1999 г. издава монографията „Студия за контрабас”, а през 2011 г. книгата „Контрабас - традиции и бъдеще”. Организира бас фестивали в София през 2009, 2011, а преди месец - от 23 до 26 ноември, по нейна идея в столицата се проведе Академичен бас фест 2015. Във мащабния форум взеха участие изтъкнатият румънски музикант Петру Юга (Petru Iuga) - контрабас, Богдан Станев ­- пиано, както и магистри и студенти от класовете по контрабас на проф. д-р Петя Бъговска и на доц. д-р Цветомир Лазаров.

Със своята работа изпълнителката създава традиции за съвременните бас ансамбли, като дейността й и е високо оценена навсякъде по света. Много от студентите й, сред които са 19 носители на национални и международни награди, работят в престижни оркестри у нас. В статията La Voix Bulgaire - Petia Bagovska, публикувана в Double bassist (London, 2000) - едно от водещите специализирани списания в света, авторът я поставя сред „жените-новатори, чиято дейност като педагог, солист и музикант, е с изключителен принос за развитието на световното контрабасово изкуство...”

На нейната личност и творчество са посветени десетки материали в български и чуждестранни медии. През февруари 2014 г., най -престижното международно издание за струнни инструменти - The Strad (London), направи специално интервю за постиженията й като изпълнител и педагог.

От 2012 г. до 2015 г. проф. Петя Бъговска е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България. Член е на Изпълнителния комитет на Международната организация на музикантите - FIM.

Награди:

2014 - Награда „Борис Христов” на Министерство на културата;
2010 - „Музикант на годината” на Българско национално радио;
2007
- „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци;
2006
- „Българин на годината” в Съединените щати;
1982
- Първа награда и златен медал от Националния музикален конкурс, България.

Проф. д-р Петя Бъговска e лауреат на наградата „Златното клонче”* за 2015 г. на сайта за изкуство и култура artnovini.com.

––––––

* Автор на позлатената изящна статуетка е скулпторът Ивайло Савов (Ivaylo Savov).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 14 Март 2017г. 21:31ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ