Dec 10
Столична библиотека представя изложба с непоказвани фотографии на Йордан Радичков в Сибир PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 13 Ноември 2017г. 18:13ч.

Големият български писател Йордан Радичков по време на пътуването си из Сибир (фрагмент). Снимка: Столична библиотека Откриването на експозицията съвпада с премиерата на том осми от събраните съчинения на големия български писател.

СОФИЯ. Осми том от колекцията „Йордан Радичков. Събрани съчинения” (издателство „Нике”, 2017), който съдържа позабравения пътепис на големия български писател и драматург от Сибир „Неосветените дворове” (1967), ще бъде представен в сряда, 15 ноември, от 18.30 ч. в зала „Надежда” на Столична библиотека. В изданието е включен и любопитен разказ за пътуването на Йордан Радичков (1929-2004) до Швеция - „Малка северна сага” (1980). Заедно с тези две от най-важните творби на писателя, в настоящото издание читателите за първи път ще се запознаят и с бележките на автора, които той си е водил по време на пътуванията, съобщават от пл. „Славейков” 4.

Снимка: издателство „Нике” / Столична библиотека Представянето на осмия том ще бъде придружено от изложба в зала „София”, с непоказвани досега фотографии от пътешествието на писателя до една от най-суровите области на Земята - Сибир. Черно-белите снимки разказват за срещите му с еленовъди, якути, разходките му из снежната пустош, тайгата и за един от емблематичните обитатели този уникален като природа географски район - сребърната лисица. Благодарение на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от силно увредени ленти и сега ще намерят своя нов живот в едноименната изложба „Неосветените дворове”, която се осъществява с подкрепата на Столична библиотека.

Заедно с експозицията, ще бъдат представени и първите издания на творбите на Йордан Радичков и книги с посвещения от колекциите на Столична библиотека. Гостите на премиерата и вернисажа ще имат възможността да научат повече за двете негови произведения в разговора с проф. Инна Пелева и проф. Вера Ганчева.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 30 ноември 2017 г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 13 Ноември 2017г. 18:24ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ