Dec 10
Юрист от Русе спечели Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 03 Октомври 2017г. 11:53ч.

Красимир Костадинов - победителят в Четвъртия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино” 2017. Снимка: © издателство „Персей”Победителят Красимир Костадинов подписа договор за издаване на негова стихосбирка.

ПЕТРИЧ. Със стихотворението си „История за сърце и крадла, с убийство и възкресение” юристът Красимир Костадинов (1981) от Русе спечели Първа награда от Четвъртия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино” 2017, съобщиха от издателство „Персей”. Резултатите от литературната надпревара бяха обявени по време на официална церемония, която се състоя в южния град.

Конкурсът „Горчиво вино” се провежда в памет на големия български поет Евтим Евтимов (1933-2016), анонимен е и дава еднакъв шанс както на доказани автори, така и на неизвестни талантливи поети от цялата страна да се сдобият с популярност. За участие в конкурса тази година бяха получени 369 стихотворения. След разкриване на анонимността беше установено, че свои творби са изпратили и популярни български поети. „Но стиховете тежат сами за себе си в условията на анонимност, без да има повлияване от познати имена” - заяви литературният критик и издател Пламен Тотев, председател на журито, в което са още и поетесата Катя Кирянова и Вангелия Тренева - секретар на Народно читалище „Братя Миладинови - 1914” в Петрич.

Втора награда получи Любка Славова (1972) от Пловдив, преподавател по информатика, за стихотворението „На сутринта”, а трета награда беше присъдена на композитора и поет Иван Кръстев (1967) от Варна за „Остани”. Бяха раздадени и няколко специални поощрителни награди, допълват организаторите.

На церемонията, носителят на Първа награда от конкурса - Красимир Костадинов, подписа договор за издаване на негова книга с любовни стихове, която трябва да бъде отпечатана до следващото, пето издание на конкурса „Горчиво вино” през 2018 г. Именно с осигуряването на подобна награда, поетичната надпревара в Петрич се превърна в най-популярния и привличащ много участници литературен конкурс в България, който вече има и своите открития - например, талантливата поетеса Петя Стефанова от Тетевен, която победи в първото издание и направи запомнящ се дебют с книгата си „Среднощна приказка”.

От друга страна, конкурсът съхранява паметта и за обичания майстор на любовната лирика Евтим Евтимов, чиито шедьоври знае всеки българин. Според литературни изследователи, неговата поезия трябва да влезе и в учебните програми, тъй като са „едни от най-комуникативните и стигащи до сърцата творби в българската поезия”. Именно стиховете на Евтим Евтимов могат да бъдат средството, с което младите хора да бъдат спечелени за поезията, да обикнат литературата и да се научат да ценят духовното в нашия все по-материален свят.

Гост на церемонията в Петрич беше синът на поета - Венко Евтимов.

* * *

История за сърце и крадла, с убийство и възкресение

Не можех да повярвам, но се случи. Изведнъж.
Лицето ѝ разстреля ме с невидима прецизност.
Усетих спазъм, падайки сред цъфналата ръж
в косите ѝ, завихрени в симфония капризна.

Очите ми се рееха из синьото небе...
И - странно, - но не чувствах нито болка, нито нищо.
И в шепота на вятъра лежах си, раздробен
на квантови частици и тотално доразнищен.

А после тя надвеси се над мене мълчешком
и вкара пръст в утробата на прясната ми рана.
В сърцето ми натисна сякаш някакъв бутон
и то се отдели от мен и в нея си остана...

Възкръснах от целувката за сбогом и не знам
кого да питам как така без него да живея...
Надлъж-нашир в света си скитам без сърце и сам.
Навярно и завинаги ще търся само нея...

Красимир Костадинов

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 03 Октомври 2017г. 12:01ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ