Nov 14
Тийнейджъри ще определят най-добрия младежки филм в Европа за 2016 PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 02 Май 2016г. 23:14ч.

Шведският филм „Изгубени момичета” (Girls Lost) на режисьорката Александра-Тереза Кайнинг е един от претендентите за петата Награда на младите зрители на Европейската филмова академия. Снимка: © europeanfilmacademy.orgСОФИЯ. Европейската филмова академия (European Film Academy; EFA) и София Филм Фест канят всички младежи на възраст от 12 до 14 години да участват в гласуването за Наградата на младата публика (5th EFA Young Audience Award 2016) на Академията. На 8 май, когато ще бъде отбелязан Филмовият ден на младите зрители, Домът на киното в столицата ще е едно местата на Стария континент, където младите почитатели на Седмото изкуство ще могат да видят трите номинирани филма. Прожекциите са със свободен вход, напомнят от „Екзарх Йосиф” 37.

Кои са филмите, номинирани за петото издание на младежките филмови награди:

„Изгубени момичета” (Girls Lost)

Режисьор: Александра-Тереза Кайнинг (Alexandra-Therese Keining), Швеция, 2015, 104 мин.

Ким, Бела и Момо, три тормозени тийнейджърки преминават през неимоверни трудности по пътя към себеоткриването си. Заобиколени от мрачен свят на насилие, маргинализация и сексуално объркване, момичетата имат само една друга. „Сеизмичната” промяна настъпва, когато откриват любопитно растение в обичаната си оранжерия. Оказва се, че то има мистериозни магически свойства - когато бъде консумирано, временно превръща момичетата в момчета. Отначало те се наслаждават на новооткрита свобода, но скоро откриват, че да си момче не е само цветя и рози. Момо и Бела осъзнават, че това е просто една фасада. За Ким обаче да си момче е много повече от носене на маска, то й дава усещане за идентичност...

„Рауф” на Бариш Кая и Сьонер Джанер ще срещне младата публика с романтичната първа любов на 11-годишният едноименен герой. Снимка: © europeanfilmacademy.org„Рауф” (Rauf)

Режисьор: Бариш Кая и Сьонер Джанер (Bariş Kaya & Soner Caner),
Турция, 2015, 94 мин.

Едва 11-годишен, Рауф се оказва в обятията на една голяма платонична любов. Той прави усилие да угоди на момичето, което обича, но всичко се случва в един свят, който губи цвета си дори и на дневна светлина. Цветът на тази история е розовото - любов, мечтана, за да бъде преживяна; сънища - изпълнени със спокойствие, братство и приятелство… И точно затова Рауф търси „розовото” навсякъде. Тези розови цветя са символ на едно противостоене срещу света, което изгасва с всеки изминал ден; бунт на желания, които не се сбъдват, но и на надежда...

В „Госпожица Невъзможна” френският режисьор Емил Дельоз разказва историята на 13-годишната Аврора. Снимка: © europeanfilmacademy.org„Госпожица Невъзможна” (Miss Impossible)

Режисьор: Емил Дельоз (Emilie Deleuze), Франция, 2016, 90 мин.

Някои биха казали, че Аврора води скучен живот. Но, когато си момиче на 13 години, и също като нея имаш непреклонно отношение към момчетата, училището, семейството и приятелите, животът придобива вид на весела... психодрама. Особено с нова учителка по френски, заплахата да те изпратят в училище-интернат, многократното влюбване и лудата идея да излезеш на сцена с рок банда...

* * *

Програмата:

10.00 - 10.30 Посрещане на младите зрители и представяне
10.30 - 12.15 Прожекция на филма „Изгубени момичета”
12.15 - 12.35 Дискусия
12.35 - 13.00 Почивка
13.00 - 14.35 Прожекция на филма „Рауф”
14.35 - 14.55 Дискусия
14.55 - 15.20 Почивка
15.20 - 16.50 Прожекция на филма „Госпожица Невъзможна”
16.50 - 17.10 Дискусия
17.10 - 17.30 Гласуване и преброяване на гласовете
18.00 Край на филмовия ден

Церемонията по връчването на Наградата на младата публика 2016, ще бъде излъчена на yaa.europeanfilmawards.eu от 21.00 ч.

На 8 май, младежи на възраст от 12 до 14 години, ще гласуват в 26 европейски държави: Австрия (Виена), Белгия (Брюксел), България (София), Великобритания (Лондон), Германия (Берлин и Ерфурт), Гърция (Атина), Дания (Олбор), Израел (Тел Авив), Испания (Авила, Барселона), Италия (Флоренция), Косово (Призрен), Латвия (Рига), Люксембург (Люксембург), Македония (Скопие), Малта (Сейнт Джулиънс), Полша (Варшава), Португалия (Лисабон), Румъния (Клуж-Напока), Словакия (Братислава), Словения (Изола), Сърбия (Белград), Турция (Истанбул), Украйна (Киев), Унгария (Будапеща), Холандия (Амстердам), Хърватия (Загреб), и ще влязат в ролята на жури, като ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.

Съобразено с настоящата ситуация в Европа и с цел подпомагане на интеграционните процеси, тазгодишното пето издание на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия ще включи в журито си и деца-бежанци. В няколко берлински училища, в класове, съставени от деца на бежанци, заедно със свои германски съученици, ще гледат номинираните филми, след това ще ги дискутират, а по-късно - ще оценяват предложенията като участници в журито. Съорганизатор на това специално събитие е Берлинската академия на изкуствата (Akademie der Künste).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 02 Май 2016г. 23:25ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ