Dec 10
Руският патриарх Кирил е у нас за тържествата по случай 140-та годишнина от освобождението на България PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 02 Март 2018г. 21:48ч.

Техни Светейшества Руският патриарх Кирил (вляво) и Българският патриарх Неофит по време на срещата им в Синодната палата в София. Снимка: bg-patriarshia.bg„Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руският народ получи основите на Православната вяра от България”, каза Негово Светейшество при пристигането си.

СОФИЯ. Московският и на цяла Русия патриарх Кирил пристигна на тридневно официално посещение в България, за да се включи в тържествата по повод 140-та годишнина от Руско-турската освободителна война и освобождението на България, чиято кулминация е утре, 3 март. Негово Светейшество патриарх Кирил е у нас по покана на Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, съобщава сайтът bg-patriarshia.bg.

Патриарх Кирил и делегацията на Руската православна църква беше посрещната от Старозагорски митрополит Киприан, Русенски митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий, Мелнишки епископ Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архимандрит Василий (Савов) - протосингел на Софийска митрополия, Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България, Емил Христов - зам. председател на Народното събрание, Н.Пр. Анатолий Макаров - посланик на Руската федерация в България, и от директора на Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет Емил Велинов.

По-късно, в Синодния параклис „Св. цар Борис-Михаил”, Техни Светейшества Руският патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит отслужиха кратък молебен, а след това в приемния салон на Синодната палата се състоя среща между двамата, на която присъстваха още Волоколамския митрополит Иларион и Солнечногорския архиепископ Сергий, допълват от Св. Синод.

В словото си Патриарх Кирил заяви: „Отново се радвам да стъпя на българска земя и да видя Вас Ваше Светейшество. Визитата ми е свързана с важна и паметна за Вас дата. Дата много важна и за нашите църкви и народи - 140 години от Освобождението на България от Османско иго. Героичните събития в Руско-турската война 1877-1878 г. с особено голяма сила са се проявили високите нравствени качества на православното войнство, което в продължение на векове е било възпитавано от Руската православна църква. И като величайши завършек на тази война е станала свободата и духовното развитие на българския народ. Руската православна църква винаги е помнела, че българските православни мисионери, ученици на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предци в Светата Православна вяра. Приобщили народа към славянската писменост и отворили съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисия. Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руският народ получи основите на Православната вяра от България”.

Патриарх Неофит приветства своя скъп гост с думите: „В навечерието на 3 март, православна България Ви посреща с искрена любов и още веднъж Ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква... Присъствието Ви сред нас е висока чест за Православната ни църква, истинско духовно тържество и още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на Вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от страна на оглавяваната от Вас света Московска патриаршия и целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите патриаршески молитви”.

В късния следобед делегацията на Руския патриарх замина за Стара Загора, а утре - в 10.00 ч. в Храм-паметника „Рождество Христово” в с. Шипка ще участва в отслужването на Благодарствен молебен по повод юбилейните тържества. По-късно - в 11.15 ч. на връх Шипка, делегацията ще се включи в Тържествената церемония по повод Националния празник на Република България и 140-та годишнина от освобождението на Отечеството ни.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 02 Март 2018г. 21:59ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ