Dec 10
Нови цени на билетите и картите за обществения транспорт във Виена от 1 януари 2018 г. PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 11 Ноември 2017г. 23:35ч.

Виенският обществен транспорт е един от най-добре уредените в цял свят. Снимка: © artnovini.comМинималното повишение се дължи на големите инвестиции и оперативните разходи, които прави града за повишаване на качеството на услугата.

ВИЕНА. Преди дни американското списание за туризъм Conde Nast Traveler, което излиза в Ню Йорк в 800-хиляден тираж, обяви, че заради богатото си културно-историческо наследство и великолепна архитектура, австрийската столица е най-предпочитаната дестинация за туризъм в Европа. Резултатите от анкетата на медията убедително доказват и милионите туристи, които всяка година посещават дунавския град. Освен това Виена вече осем поредни години е неизменен лидер в класацията на международната консултантска компания Mercer на градовете с най-добро качество на живот, която отчита 39 фактора, сред които са политическият, социалният и икономически климат, медицинското обслужване, електро- и водоснабдяването, екологичната обстановка, качеството на обществения транспорт и др.

Всяка година, по време на новогодишните празници, във Виена пристигат хиляди туристи от цял свят. Ако през този период или пък през следващата година, смятате да посетите австрийската столица, както и ако живеете тук, при планирането на вашия бюджет ще трябва да имате предвид, че от 1 януари 2018 г. всички цени на билетите и картите за градския транспорт в Зона 100 (Zone 100), т.е. в границите на град Виена, ще бъдат повишени, съобщава сайтът на компанията за обществен транспорт Wiener Linien. Минималната промяна се налага заради увеличените оперативни разходи за подобряване на транспортната инфраструктура и качеството на обслужването, за чието осъществяване компанията инвестира стотици милиони евро (например, в началото на септември бяха открити пет нови метростанции по маршрута на линия U1; в момента се работи и по изграждането на нова линия на виенското метро и т.н.).

От 1 януари 2018 г. еднопосочният билет (1 Fahrt Wien) ще бъде увеличен от 2.20 EUR на 2.40 EUR (за час в една посока независимо от броя на използваните превозни средства на градския транспорт). Незначителна е промяната и в цените на картите: еднодневната (24 Stunden Wien) става 8.00 EUR - повишението е с 40 евроцента, двудневната (48 Stunden Wien) ще струва 14.10 EUR (+ 80 евроцента), тридневната (72 Stunden Wien) ще струва 17.10 EUR (+ 60 евроцента), седмичната (Wochenkarte) вече ще бъде с цена 17.10 EUR (+ 80 евроцента), а за месечна (Monatskarte) ще се плащат 51.00 EUR (+ 2.40 EUR).

Цената на годишната карта (Jahreskarte - Einmalzahlung) остава 365 EUR - евро на ден!, и така тя продължава да бъде една от най-ниските по този показател в цяла Европа. Новото в случая е, че тази цена се запазва при условие, че цялата сума бъде платена наведнъж. При разсрочено плащане - 12 равни месечни вноски (Jahreskarte - monatl. Abbuchungsbetrag) от 33 EUR, картата ще струва 396 EUR. За сравнение, годишната карта в Хамбург струва 606 EUR, Мюнхен - 741 EUR, а в Амстердам - 920 EUR. След въвеждането на цената от 365 EUR през 2012 г., броят на пътниците, използващи тази услуга, е нараснал двойно и днес те са около 760 хиляди.

Промени ще има и в цените на студентските и пенсионерските карти. Подробности за всички нови цени и нови предложения можете да намерите на този линк, а допълнителна информация, бихте могли да получите на сайта или в бюрата на компанията Wiener Linien.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 13 Ноември 2017г. 07:41ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ