Nov 13
Милиардерът Роман Абрамович и Даря Жукова обявиха развода си PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 16 Август 2017г. 10:14ч.

Даря Жукова и Роман Абрамович. Снимка: Screenshot of youtube.comДвамата продължават да бъдат партньори в общите си арт проекти: Музея за съвременно изкуство „Гараж” и по проекта „Остров Нова Холандия” в Санкт Петербург.

ЛОНДОН. Руският милиардер, собственик на футболния клуб „Челси” (FC Chelsea) Роман Абрамович и съпругата му Даря Жукова обявиха, че се развеждат след 10 години съвместен живот. Тази новина съобщи на светските си страници New York Post.

„Ние двамата взехме трудно решение да се разделим, но ние оставаме близки приятели, родители и партньори в проектите, които осъществяваме заедно”, се казва в общата им декларация. Абрамович и Жукова продължават сътрудничеството си като съоснователи на Музея за съвременно изкуство „Гараж” и по проекта „Остров Нова Холандия” в Санкт Петербург.

Даря Жукова, която е 36-годишна, и 50-годишният Роман Абрамович заявиха още, че имат намерение заедно да възпитават своите две деца: синът си Аарон Александър (2009) и дъщеричката си Лея (2013).

За милиардерът това е трети брак и трети развод, а освен тези две деца той има още двама синове и три дъщери от втория си брак с Ирина Абрамович (Маландина).

По данни на Forbes, основният акционер на металургичния гигант Evraz plc, която произвежда стомана, е на 12-о място в класацията на най-богатите руснаци с 9.1 млрд. USD и на 139-о в света. Според ТАСС, бившият губернатор на Чукотка и бивш основен акционер на компанията „Сибирнефт” (през 2005 г. той я продава на „Газпром” за 13.1 млрд. USD) днес притежава недвижими имоти във Великобритания, ценна колекция от произведения на изкуството, авиопарк с Boeing-767, както и великолепната яхта Eclipse (дължина 162.5 м). През 2003 г. Абрамович купи лондонския футболен клуб „Челси”, в който, според Daily Mail, за 14 години е инвестирал около 3 млрд. GBP.

Даря Жукова е дъщеря на крупния предприемач Александър Жуков - съсобственик на компанията JKX Oil & Gas, на терминали в северното пристанище Уст-Луга и на групата Айсберри” - един от големите руски производители на сладолед. Жукова е завършила е с отличие специалност „Славистика и литература” в Калифорнийския университет в Санта Барбара. Тя се запознава с Роман Абрамович през 2005 г. и три години по-късно сключват брак, за който, обаче, става ясно едва през 2014 г., след публикация в The Wall Street Journal.

На 12 юни 2015 г. в Москва беше открит най-новият музей за съвременно изкуство в Русия - „Гараж” (Garage - Museum of Contemporary Art), основан от Даря Жукова и Роман Абрамович. Новата самостоятелна сграда на Музея за модерно изкуство „Гараж” - първата в Русия филантропска организация, насочена към развитието на съвременното изкуство и култура - беше построена на мястото на популярния през 60-те години московски ресторант „Времена года”, от когото бяха запазени отделни фрагменти от фасадата и от мозайките. Реконструкцията беше извършена по проект на холандския архитект Рем Колхас (Rem Koolhaas) - лауреат на Притцкерова награда (The Pritzker Architecture Prize) за 2008 г.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 16 Август 2017г. 10:21ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ