Nov 13
Виена залага на бъдеще с интелигентна мобилност и с повече зелени площи PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 15 Февруари 2017г. 09:39ч.

Организацията и работата на обществения транспорт във Виена е смятана за една от най-добрите в света. Снимка: artnovini.com © Радослав Николов- Днес в австрийската столица има 280 големи парка и общо над 2000 паркови пространства.

- С 954.2 милиона пътници и 733 000 продадени годишни карти през 2016 г. виенският обществен транспорт постави абсолютен рекорд в своята история.

СОФИЯ. Виена с право се гордее с много добре функциониращ обществен транспорт и сподели опита си в тази област пред български експерти по време на форума „Градове на бъдещето - интелигентна мобилност”. Експертната среща се проведе в българската столица във вторник, 14 февруари, като част от Дните на Виена в София (Wien Tage in Sofia; 11-14 февруари 2017), организирани от Ойроком-ПР - Бюро за международни връзки на община Виена (Eurocomm-PR).

По време на форума бяха представени и иновативни проекти, участвали в конкурса „Златната щафета” на Община Виена, сред които е съвместния пилотен проект на Община Виена и Австрийския институт за технологии за създаването на сензори при неправилно паркиране - табела с мигащ сигнал, която показва на шофьора, дали неговия автомобил излиза извън очертанията на мястото за паркиране и дали пречи на движението. Системата вече е изпробвана в различни места с натоварен трафик и навсякъде резултатите са успешни.

Според статистиката, 95% от виенчани вече живеят в непосредствена близост до спирка на градския транспорт: на метрото, на автобус, трамвай или на градската железница. С подобна градска инфраструктура в австрийската столица се стимулира използването на обществения транспорт, като по този начин значително се намалява замърсяването на околната среда, а благодарение на гъвкавата търговска и социална политика на транспортните компании,

общественият транспорт е най-използваната форма
на предвижване във Виена

През 2016 г. виенските транспортни предприятия са обслужили 954.2 милиона пътници и са продали 733 000 карти за годишен абонамент, което е нов абсолютен рекорд за града. Цената на годишната карта е 365 EUR, което означава, че само срещу едно евро на ден виенчани могат да се придвижват из целия град (в т.нар. Zone 100) с всички превозни средства на обществения транспорт.

По време на форума „Градове на бъдещето - интелигентна мобилност” Ангелика Винклер (Angelika Winkler) от Магистрат 18 (MA 18) на Община Виена говори за организацията на автомобилния трафик в града. Снимка: © Ойроком-ПР (Eurocomm-PR)В момента, според проучването, 39% от всички пътувания във Виена са с обществен транспорт. Градът си е поставил амбициозната цел през 2025 г. делът на пътуванията, които се извършват с обществен транспорт, с велосипед или пеша да достигне 80%. Виена залага на иновативните елементи, отговарящи на световните тенденции за мобилност на бъдещето, като насърчава различни модели: „споделяне вместо собственост”, изграждането на т. нар. „точки за мобилност”, които предоставят лесен достъп до алтернативни форми на придвижване в градска среда, и др.

Благодарение на сътрудничеството с научноизследователските институти в областта на управлението на транспорта и транспортната информация австрийската столица не само успешно регулира зелените вълни и локалните синхронизации, но и движението на трамваите и автобусите.

Много добре организираният и функциониращ транспорт е и един от критериите, по които рейтинговата агенция Mercer вече седем поредни години определя Виена като „най-добрият град за живеене в света”. Австрийската столица печели точки в класацията за качество на живот най-вече заради жилищните условия и обществения транспорт, но също и за голямото разнообразие от възможностите за прекарване на свободното време: големият брой ресторанти, театри, кина, спортни съоръжения, и не на последно място е образцовата екологичната ситуация в града - от чистотата на въздуха до зелените площи, които заемат над 50% от общата територия на града.

По време на форума „Градове на бъдещето - интелигентна мобилност” виенски специалисти представиха още и новаторски идеи и решения за планиране на зелените пространства в своя град, чиято основна цел е създаването на зелени площи в близост до жилищните райони и на големи зони за отдих в покрайнините на града, допълват от Ойроком-ПР.

Прочутият парк Lainzer Tiergarten е най-голямата защитена зона във Виена. На всеки от жителите на австрийската столица (около 1.8 милиона души) се падат по 120 кв. м зелена площ. Снимка: © artnovini.comОт няколко години във Виена действа рамковата стратегия Smart City Vienna - , а нейната цел е до 2050 г.

да бъде осигурено на най-добро качество
на живот за всички виенчани

при възможно най-щадящо използване на ресурсите. Климатичната промяна и драстичният недостиг на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, са най-големите глобални предизвикателства за следващите десетилетия, смятат експертите, а една от основните задачи, с които ще трябва да се справи града на Дунав в близко бъдеще със сигурност ще бъде динамичното увеличаване на неговите жителите - с около 25 000 души годишно. Прогнозите са, че през следващото десетилетие Виена ще стане 2-милионен мегаполис, а през следващите 25 години се очаква там да живеят 3 милиона души. Това ще доведе до увеличаване на търсенето на енергия, ще повиши необходимостта от изгодни и едновременно с това подходящи жилища, както и потребността от надеждни транспортни концепции.

Заедно с модернизирането на града австрийската столица с основание се гордее със статута си на един от най-зелените градове в света. Днес в във Виена има 280 големи парка и общо над 2000 паркови пространства. Статистиката показва, че на всеки живеещ се падат 120 кв. м зелени площи. Градът има 18 защитени зони на площ около 15 000 хектара, или общо около 31% от неговата територия са защитени. Най-големите защитени зони са прочутият парк Lainzer Tiergarten и Националния парк „Донауауен” (Nationalpark Donau-Auen), а най-известната защитена зона в самия граде е паркът „Пратер” (Prater), който е разположен върху 7500 хектара.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 15 Февруари 2017г. 09:59ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ