Nov 13
Австрийски и български експерти дискутираха опазването на културното наследство във Виена и София PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 13 Февруари 2017г. 22:59ч.

Председателят на Общинския съвет на Виена Томас Райндл открива Културният форум в София. Снимка: © Eurocomm-PR  Гост на Културния форум в българската столица беше председателят на Общинския съвет на Виена Томас Райндл.

СОФИЯ. В рамките на Дните на Виена в София ((Wien Tage in Sofia; 11.02.-14.02.2017) в българската столица беше проведен Културен форум, който откриха председателят на Общинския съвет на Виена и на местния парламент (Wiener Gemeinderat und Landtag) Томас Райндл (Thomas Reindl) и Йорданка Фандъкова, кмет на София. Сред темите, представени и дискутирани по време на експертната среща, бяха съхраняването на историческите забележителности в градските центрове и опита на австрийската столица при опазването на обекти, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха Ойроком-ПР - Бюро за международни връзки на община Виена (Eurocomm-PR), организатори на форума.

През 2001 г. историческият център на Виена стана част от авторитетния списък на световната организация, като в него бяха включени прочутата катедрала „Свети Стефан” (Domkirche St. Stephan zu Wien), дворецът „Хофбург” (Schloss Hofburg), сградата на виенската Щатсопера (Wiener Staatsoper), бароковата църква „Карлскирхе” (Wiener Karlskirche), сградата на Кметството (Rathaus) и още много други паметници и музеи, които освен повод за гордостта на виенчани, са сред най-посещаваните места от гостите на града. Когато човек тръгне от Операта към Кметството по прочутия виенски Ринг (Ringstraße), една след друга следват вълнуващи забележителности: Градската градина (Burggarten), където се намира паметника на великия австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт (Wolfgang Amadeus Mozart; 1756-1791), Народната градина (Volksgarten) пред двореца „Хофбург”, архитектурният шедьовър - сградата на Парламента на Република Австрия (Parlamentsgebäude) с великолепната статуя на гръцката богиня Атина Палада, дело на скулптора Теофил Хансен (Theophil Hansen; 1813-1891), и най-известният театър в германоезичният свят - Бургтеатър (Burgtheater), чиято сграда е открита през 1888 г.

По време на Културния форум, който беше проведен на 13 февруари, представители на Музея на Виена (Wien Museum) разказаха за новаторските модели, чрез които управляват двете институции.

Симон Пош (Simon K. Posch), директор на Дома на музиката, представи необичайния интерактивен музей, който той ръководи от почти 15 години. Домът е създаден през 2000 г. и е уникален, тъй като това не е музей в традиционния смисъл, където посетителят е само наблюдател, в „музикалната къща” всеки може да подбере сам онова, което го интересува или към което го води любопитството му, да експериментира със звук и музика и дори да дирижира... Виенската филхармония

Мисията на Музея на Виена е с богатите си художествени и исторически сбирки да показва на посетителите развитието на града през вековете. Неговата основна сграда на се намира на прочутия „Карлсплац” (Karlsplatz), но музея има и няколко филиала, сред които са прекрасната Вила „Хермес” (Hermesvilla) - наричана още „Дворецът на мечтите” - построена специално за императрица Елизабет (Elisabeth von Österreich-Ungarn; 1837-1898) в живописните гори на Lainzer Tiergarten, както и къщите-музеи на някои от най-великите композитори в историята на музиката като Бетовен (Ludwig van Beethoven; 1770-1827), Моцарт, Йозеф Хайдн (Joseph Haydn;1732-1809), Франц Шуберт (Franz Schubert; 1797-1828) и Йохан Щраус-син (Johann Baptist Strauss-Sohn; 1825-1899).

Освен интересни изложби, Музеят на Виена предлага изключително ценна постоянна експозиция - любопитна симбиоза от изкуство и история, която обхваща времето от новокаменната епоха до средата на XX в., разположена на три етажа. Сред най-интересните експонати са сензационните археологически находки от римския военен лагер „Виндобона” (Vindobona), запазените оригинални витражи и фрагменти от скулптурни пластики от Щефансдом, между които и прочутите княжески статуи, и др. Посетителите на музея могат да видят колекции от различни оръжия, използвани през вековете, включително и през особено важните за европейската история битки за Виена от 1529 г. и 1683 г., когато градът на два пъти устоява на многохилядната обсада на османските войски.

В музея се съхраняват най-старите градоустройствени планове на австрийската столица, както и два внушителни триизмерни модела на града - преди и след разрушаването на крепостните му стени и след построяването на прочутата „Рингщрасе” преди 150 години. Богатата колекция от картини и документи, разказва за развитието на Виена от малък средновековен град до столица на една от най-могъщите империи в света.

Музеят на Виена разполага с възхитителни образци на изобразителното изкуството - от ранно-християнското изкуство, през барокова живопис, до произведения от края на XIX в. и началото на XX в. - Fin de Siècle. Сред безценните шедьоври в колекцията на музея от емблематичния за развитието на модерното изкуство период Wien um 1900 са „Портрет на Емили Фльоге” (Emilie Flöge; 1902) от Густав Климт (Gustav Klimt; 1862-1918) и експресивният „Автопортрет” (Selbstbildnis) от 1911 г. на Егон Шиле (Egon Schiele; 1890-1918), а ценителите на дизайна ще останат възхитени от уникалните експонатите, създадени в прочутите Виенски работилници (Wiener Werkstätte).

Според участниците в Културния форум, проведен в рамките на Дните на Виена в София, основният извод от срещата е, че австрийската столица е град, който с основание се гордее с културно-историческото си наследство и в същото време винаги е готов да сподели опита си с други градове.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 13 Февруари 2017г. 23:10ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ