Nov 14
Форумът „Въображението на философията” събира учени от България и Япония PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 21 Септември 2016г. 09:08ч.

Темата на форума предполага обсъждането на категорията въображение в рамките на философията, както и способността на философията да въобразява понятия, да произвежда рефлексивни образи и фигури. Снимка: Българо-японски форум „Въображението на философията”СОФИЯ. Двудневният българо-японски форум „Въображението на философията” (Japanese-Bulgarian Forum ‘Philosophy’s Imagination’), който ще бъде проведен на 21 и 22 септември т.г., ще представи в лекционен и семинарен формат актуалните изследвания на японски и български философи и теоретици на изкуството. Предложената експериментална тема - „Въображението на философията”, предполага не само обсъждането на категорията въображение в рамките на философията, но и на способността на философията да въобразява понятия, да произвежда рефлексивни образи и фигури, казват организаторите на събитието Боян Манчев, Футоши Хошино (Futoshi Hoshino), Камелия Спасова, Васил Марков и Дарин Тенев.

Петият пореден българско-японски форум се вписва в традиция, установена от Боян Манчев и един от най-значимите японски философи - проф. Ясуо Кобаяши (Prof. Yasuo Kobayashi), създател и дългогодишен директор на Центъра за философия на Токийския университет (University of Tokyo Center for Philosophy), традиция, продължена от неговия възпитаник и понастоящем професор в Университета в Каназава философ Футоши Хошино и поставила началото на задълбочена съвместна работа на млади български и японски философи.

Първият ден на форума, който ще се проведе в Галерия УниАрт на Нов български университет от 14.00 до 18.00 ч., ще бъде открит с изложение на Боян Манчев и със семинар върху въображението на философията и ще продължи с лекция на Коичиро Кокубун (Koichiro Kokubun) - един от най-оригиналните японски философи, върху политическото въображение - On imagination, again - What does it mean to be on the left?

Вторият ден, който ще се проведе в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” от 14.00 ч., ще включва лекция на Футоши Хошино и на други млади японски философи, както и представяне на сборника „Възвишено и ужасяващо”

Форумът ще се проведе на английски език.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 21 Септември 2016г. 09:14ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ