Nov 14
Лауреатите на Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще станат известни на 24 май PDF Печат Е-поща
Автор: Mario Nikolov   
Неделя, 22 Май 2016г. 14:19ч.

Наградите „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса” ще бъдат връчени на 24 май в СУ „Климент Охридски” - учебното заведение, изградено с изключително щедрото дарение на двамата братя. Снимка: © artnovini.comТържествената церемония по връчването на престижните отличия ще се състои в СУ „Климент Охридски”.

ПРАГА / СОФИЯ. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, от 18.00 ч., в Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе тържествената церемония по връчването на годишните Награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”.

Евлогий и Христо Георгиеви осъществяват своите бизнес успехи в емиграция. Българите, живеещи в чужбина са тези, които би трябвало да следват техния пример. Посланието е към всички тях и затова го правим тук в Прага пред българските медии в чужбина. С примера на Евлогий и Христо Георгиеви искаме да вдъхновим всички наши съграждани зад граница”, каза Христо Тучев, председател на Организационния комитет, по време на Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага (17-21 май), и допълни: „Откриването на церемонията ще започне с разгръщане на гвардейска част под звуците на фанфарен сигнал, а Поли Генова - българската участничка в песенния конкурс Eurovision 2016, ще изпълни Химна на Република България.

След обявяването на лауреатите в област „Образование” и област „Дарителство”, хор „Космически гласове” ще изпълни обичаните от всички българи песни „Хубава си, моя горо” и „Облаче ле, бяло”. В церемонията ще се включи и църковният хор на храм „Свети Седмочисленици”, който веднага след обявяването на носителя на отличието в област „Бизнес”, ще изпълни „Многая лета”.

Наградите в трите области ще връчат съответно: проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, отец Иван от Ихтиман и Силва Зурлева, главен консултант на Нова ТВ и член на УС на Нова Броудкастинг Груп.

„Наградите „Евлогий и Христо Георгиеви” търсят добрите примери, за да ги следват децата ни!”, каза Христо Тучев, председател на Организационния комитет, пред участниците в 12-ата Световна среща на българските медии в Прага (17-21 май). Снимка: © artnovini.comНоминациите:

област „Образование”:

Проф. Минко Балкански - един от най-големите физици в света и почетен професор в университета „Мария и Пиер Кюри” (Université Pierre-et-Marie-Curie - Sorbonne Universités) в Париж, където оглавява Лабораторията по физика на твърдото тяло. Носител на орден „Стара планина” и на отличието „Мигрант на годината” за 2004-а;

Проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в Източна Европа, бивш почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, член-кореспондент на БАН, съветник по здравната политика във втория мандат на президента Георги Първанов. От 2003 г. проф. Горчев е и съсобственик на специализираната АГ-болница „Света Марина” в Плевен.

Проф. Христо Глушков - историк, най-големият изследовател на дейността на карловските дарители Евлогий и Христо Георгиеви, автор на единствената монография, посветена на живота и делото на двамата братя, озаглавена „Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност”.

област „Дарителство”:

Иван Станчов - български дипломат от кариерата, кавалер на Ордена на почетния легион на Франция, носител на орден „Стара планина” I степен, носител на Медал за отлична служба от армията на САЩ, съветник по външнополитическите въпроси на двама български президенти, бивш посланик на Република България във Великобритания, създател на фондация „Карин дом” - първата НПО в България, която въвежда съвременни методи на работа с деца с увреждания, дарител на Националния исторически музей.

Иван Анев - български инжeнер-химик от Хайделберг, Германия, бивш преподавател в ХТМУ София и най-щедрият дарител на Български червен кръст (БЧК). По волята на починалата си съпруга той дарява наследството й в размер на 205 хил. EUR за 24 броя медицинско оборудване, предназначено за животоспасяващи процедури при лечение на деца с тежки заболявания. Оборудването е дарено на 9 болници в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Самоков.

Софка и Жельо Желеви, родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам. Носители на наградата „Достойните българи” за 2013 г. Семейство Желеви дариха средствата от полученото държавно обезщетение на петте учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им: Детска ясла „Пролет” в Добрич, целодневна детска градина „Дора Габе” в Добрич, училище „Св. Климент Охридски” в Добрич, Хуманитарната гимназия в Добрич и Химическия факултет на Софийския университет.

област „Бизнес”:

Васил Терзиев - съосновател на софтуерна компания „Телерик” (сега „Telerik, a Progress Company”) и образователната инициатива за безплатно обучение „Академия на Телерик” (сега „Telerik Academy by Progress“), главен директор „Иновации” в Progress.

Светлин Наков и Христо Тенчев - основатели на първия Софтуерен университет в България - СофтУни. Учебното заведение предлага качествено образование, професия и работа на студентите си. В СофтУни няма възрастови ограничения за кандидатстване, а всички желаещи могат да преминат безплатен подготвителен курс преди приема.

Инициотор на Награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса” е Ротари клуб - Карлово.

* * *

Подробности за мотивите на Организационния комитет и за делото и живота на българските предприемачи Евлогий Георгиев (1819-1897) и Христо Георгиев (1824-1872), можете да прочетете в официалната страница georgievi.bg.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 22 Май 2016г. 14:38ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ