Jan 19
Как Държавна сигурност открадна „История славянобългарска” от Света гора PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 12 Октомври 2012г. 10:43ч.

Строго секретното постановление, с което е открита разработка „Цитадела” в отдел 14 за културно-историческо разузнаване през януари 1972 г. Снимка: © Христо Христов/desebg.comСензационно разследване на журналиста Христо Христов, основател на сайта desebg.com, за похищението на безценната книга от българския манастир „Св. Георги Зограф” в Света гора.

СОФИЯ. Сензационни разкрития, свързани със съдбата на „История славянобългарска” (1762) - светинята за всеки истински българин, направи известният разследващ журналист Христо Христов*. Вчера, 11 октомври, в сайта www.desebg.com, чийто основател е, авторът публикува първата част от своите задълбочени проучвания. Статията разбулва мистерията около похищението на оригинала на книгата, написана от народния будител и духовник Паисий Хилендарски (1722-1773), което в средата на 80-те години извършват оперативни работници на Държавна сигурност (ДС).

Документалните разкрития за кражбата на „История славянобългарска” от манастира „Зограф” в Света гора стават публично достояние след обявяването на агентите в Светия Синод на Българската православна църква през януари тази година и след като, неотдавна, разследващият журналист откри в архивите на ДС плановете и отчетите за строго секретната и пазена в дълбока тайна операция „МАРАТОН”.

Фрагмент от „История славянобългарска”, преработка на монах Харитон (Чирпанска, Герова преработка) - 1831 г. Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”На 18 декември 1985 г. трима поклонници, пристигнали предния ден в българския манастир „Св. Георги Зограф” в Света гора, посещават библиотеката на манастира, пише Христо Христов в увода на обширната статия „С операция „МАРАТОН” Държавна сигурност е откраднала Паисиевата история от „Зограф”.

След като отклоняват вниманието на библиотекаря отец Пахомий те подменят оригинала на „История славянобългарска” с предварително изработено копие, което затварят в донесена от тях плексигласова кутия.

Двама от поклонниците са оперативни работници от резидентурите на Първо главно управление (ПГУ) на ДС в Солун и Атина, а третият е дипломатически служител в посолството на НРБ в гръцката столица. По този начин Държавна сигурност осъществява една от най-големите си операции зад граница.

Кражбата на оригинала на Паисиевата история е и една от най-дълго подготвяните и планирани специални операции на Първо главно управление на ДС - повече от 13 години. За това недвусмислено говори и кодовото название на операцията, чрез която кражбата е извършена - „МАРАТОН”...

Данните от разследването сочат, че мозъкът на операция „МАРАТОН” е загадъчният Отдел 14 „Културно-историческо разузнаване”, създаден през 1972 г. след решение на Секретариата на ЦК на БКП от същата година, с цел да опазва българските културни паметници в чужбина.

Картината „Отец Паисий Хилендарски в Света гора” на художника Кою Денчев. Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”...Още в първия строго секретен план за 1972 г. в отдел 14 е набелязано мероприятието: „Ще бъдат проучени възможностите за подмяна оригинала на Паисиевата история с изработено от нас копие.”

В продължение на 10 години - от 1972 г. до 1982 г. отдел 14 на ПГУ-ДС извършва серия от активни мероприятия, които подготвят почвата за кражбата. През 1982 г. е дадено началото на операция „МАРАТОН”.

Освен оригинала на Паисиевата история в плановете на разузнаването се предвижда да бъдат „придобити” и оригиналите на още два изключително ценни писмени документи - Драгановия миней от ХIII век и Служебника на Св. Патриарх Евтимий от ХIV век, както и златното съкровище на манастира „Зограф” надхвърлящо 100 кг златни монети от различни епохи. Силите на разузнаването обаче не достигат, за да се реализира и тяхната кражба.

През декември 1984 г., пише авторът, е осъществен първият опит за провеждане на операция „МАРАТОН”. Тя обаче е отменена, тъй като оперативният работник полк. Христо Маринчев, натоварен да извърши подмяната на оригинала на Паисиевата история с копие, не получава разрешение от гръцките власти да посети Света гора и стига само до Солун. Маринчев е зам.-началник на отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” и работи под прикритието на зам.-председател на Комитета по църковните въпроси на Българската православна църква и култовете към Министерството на външните работи. В отдел 14 той отговаря за културно-историческото разузнаване в Гърция и Кипър.

През декември 1985 г. е утвърдено изменение в плана на провеждане на операция „МАРАТОН” като изпълнението й е възложено на двама оперативни работници от резидентурите на ПГУ в Солун и Атина, които работят под дипломатическо прикритие на първи секретари - Иван Генев и Венцислав Агайн. В ПГУ те се числят към отдел 02 „Гърция”. Към тях се присъединява и служителят в посолството на НРБ в Атина Динко Пехливанов.

Безценната реликва е изнесена от Света гора под дрехите от Венцислав Агайн до генералното консулство в Солун. Оттам оригиналът е прехвърлен в посолството в Атина. Резидентурата на ПГУ го изпраща с дипломатическата поща в България...

Бърза, строго секретна грама на резидентурата на ПГУ в Солун до отдел 14 на ПГУ-ДС в София от 20 декември 1985 г., с която е информирано за успешно извършената операция МАРАТОН. Снимка: © desebg.comРазследването на Христо Христов продължава с признанията на разузнавача, изнесъл Паисиевата история и с детайлно описание на механизма на подмяната на оригинала на книгата. Журналистът разкрива, че новооткритите плановете за провеждане на операция „МАРАТОН” са утвърдени от тогавашния началник на ПГУ ген. Васил Коцев и заместникът му ген. Владимир Тодоров - двамата имат връзка и с операцията на ДС за ликвидирането на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон. Авторът посочва, че работата на отдел 14 на ПГУ-ДС е зорко следена от КГБ, а в основата на операцията стои прочутата и загадъчна разработка „ЦИТАДЕЛА”, която разследването описва подробно.

В статията, публикувана в сайта, могат да бъдат прочетени и реакциите на сензационните разкрития на известни личности като о.р. ген. Бриго Аспарухов; на Петър Стоянов - президент на България от 1997 до 2002 г. - който през 1997 г. взе решение за връщането на оригинала в манастира „Зограф; на Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей; на реставратора инж. Петър Митанов, който през 1992 г., в качеството си на председател на Ефория „Зограф”, огласи, че оригиналът на Паисиевата история е откраднат, а впоследствие беше набеден от библиотекаря Пахомий и тогавашния игумен Евтимий на манастира „Зограф”, че именно той е изнесъл оригинала...

Разследването „С операция „МАРАТОН” Държавна сигурност е откраднала Паисиевата история от „Зограф” (пълният текст можете да прочетете тук) е илюстрирана с оригинални факсимилета от архивите на ДС, и е допълнена с отправки към няколко интервюта, които Христо Христов е правил в последните години, и които хвърлят светлина върху работата на ДС и подопечните й служби в годините на социализма. В сайта е публикувана и подробна графика „Хронология на по-важните събития, свързани с Паисиевата история”.

Следващата част от разследването е озаглавена „Как комунистическата власт откри, че българската държава има безценно духовно богатство в "Зограф" и трябва да ги открадне” и ще бъде публикувана скоро.

*ХРИСТО ХРИСТОВ е разследващ журналист и изследовател, чийто професионален опит е над 20 години. Журналистическата си кариера започва през октомври 1990 г. във в. „Демокрация” като репортер. В периода 1991-1997 г. е съдебен репортер, като отразява водените по това време следствени и съдебни дела за престъпленията при комунизма. През 1997 г. ръководи отдел „Вътрешна информация”, а през 2000 г. е специален кореспондент в „Демокрация”.

В периода 2001-2009 г. е разследващ журналист във в. „Дневник”, където публикува разследвания и анализи по проблемите на достъпа до архивите на бившата Държавна сигурност, организираната престъпност, работата на МВР и специалните служби.

През декември 2002 г. специализира в британския в. „Гардиън” (The Guardian), а през април 2004 г. в Международния център по журналистика във Вашингтон, САЩ.

През 2010 г. отразява темата за досиетата в блога „Досиета” в сайта на в. „Капитал”.

През януари 2011 г. основава независимия специализиран сайт Държавна сигурност.com.

Журналистът Христо Христов работи със съдебни архиви, обект на които са различни престъпления на комунизма и до които други изследователи или историци не са имали достъп. По този начин той прави обществено достъпни редица документални факти от комунистическото минало, които отсъстват в другите държавни архиви.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 12 Октомври 2012г. 11:16ч.